Surówka z młodej kapusty i rzodkiewki to świetna propozycja na letnią surówkę obiadową. Jest bardzo delikatna, lekka i pięknie pachnie. Świetnie dopełni swoim smakiem każde danie obiadowe i nie tylko. Ta surówka z młodej kapusty i rzodkiewki będzie także świetnym dodatkiem do dań i przekąsek z grilla.
Poniżej znajdziecie listę składników, które musicie zakupić do przygotowania surówki, a także opis krok po kroku, jak ją przygotować. Jest bardzo łatwa do zrobienia, dlatego bez obaw, że coś nie wyjdzie. Na pewno każdy z Was poradzi sobie z jej przygotowaniem, zapraszam na przepis!
SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY I RZODKIEWKI – PRZEPIS
Liczba porcji: 4 | Czas przygotowania: 20 minut | Poziom trudności: Łatwy
Składniki
- 250 g rzodkiewek
- 500 g młodej kapusty
- 1 jabłko
- pęczek szczypiorku
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżeczki cukru
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól
Wykonanie
- Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, umyć, osuszyć i drobno posiekać za pomocą noża lub na mandolinie. Posolić i odstawić na 15 minut, następnie delikatnie odcisnąć z soku.
- Rzodkiewkę umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru wody.
- Jabłko obrać i również zetrzeć na tarce. Szczypiorek drobno posiekać.
- Do miski przełożyć kapustę, rzodkiewkę, jabłko oraz posiekany szczypiorek. Dodać oliwę, sok z cytryny oraz cukier. Całość wymieszać i odstawić na 15 minut, by smaki się przegryzły.