Szakszuka z tuńczykiem

Szakszuka z tuńczykiem

Szakszuka z tuńczykiem to doskonały pomysł na sycące śniadanie, szybki obiad, czy ciepłą kolację. W naszym domu najczęściej serwujemy ją właśnie na kolację, kiedy mamy ochotę na coś ciepłego i sycącego. Zazwyczaj w naszym domu gościła tradycyjna szakszuka z samych jajek, jednak chciałam przygotować coś bardziej sytego i pomyślałam, że tuńczyk będzie idealnie pasował do tego dania.



Szakszuka z tuńczykiem smakuje naprawdę świetnie. Dodatkowo jest bardzo sycąca i posiada w swoim składzie same najlepsze składniki. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. Smacznego!

SZAKSZUKA Z TUŃCZYKIEM – PRZEPIS

Składniki

  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 4 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • sól
  • pieprz


Wykonanie

  • Cebulę kroimy w kosteczkę, przekładamy na patelnię z odrobiną oliwy i podsmażamy. Po chwili dodajemy posiekany czosnek. Całość chwilkę smażymy.
  • Na patelnię wlewamy pomidory z puszki, dodajemy słodką paprykę, sól, pieprz, cukier oraz bazylię. Całość wspólnie dusimy przez około 10 minut.
  • Po upływie czasu wbijamy jajka i posypujemy je odsączanym z zalewy tuńczykiem. Całość przykrywamy pokrywką i dusimy do momentu ścięcia się jajek.


Szakszuka z tuńczykiem
Szakszuka z tuńczykiem
Szakszuka z tuńczykiem


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

7 − pięć =