Szakszuka z tuńczykiem to doskonały pomysł na sycące śniadanie, szybki obiad, czy ciepłą kolację. W naszym domu najczęściej serwujemy ją właśnie na kolację, kiedy mamy ochotę na coś ciepłego i sycącego. Zazwyczaj w naszym domu gościła tradycyjna szakszuka z samych jajek, jednak chciałam przygotować coś bardziej sytego i pomyślałam, że tuńczyk będzie idealnie pasował do tego dania.
Szakszuka z tuńczykiem smakuje naprawdę świetnie. Dodatkowo jest bardzo sycąca i posiada w swoim składzie same najlepsze składniki. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. Smacznego!
SZAKSZUKA Z TUŃCZYKIEM – PRZEPIS
Składniki
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 4 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki bazylii
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Cebulę kroimy w kosteczkę, przekładamy na patelnię z odrobiną oliwy i podsmażamy. Po chwili dodajemy posiekany czosnek. Całość chwilkę smażymy.
- Na patelnię wlewamy pomidory z puszki, dodajemy słodką paprykę, sól, pieprz, cukier oraz bazylię. Całość wspólnie dusimy przez około 10 minut.
- Po upływie czasu wbijamy jajka i posypujemy je odsączanym z zalewy tuńczykiem. Całość przykrywamy pokrywką i dusimy do momentu ścięcia się jajek.