Szarlotka na biszkoptach to pyszne ciasto bez pieczenia, które koniecznie trzeba wypróbować. Smakuje obłędnie i pięknie prezentuje się na talerzu. Ciasto składa się z podłużnych biszkoptów przełożonych prażonymi jabłkami z dodatkiem galaretki, masą śmietankową i “kruszonki” z ciasteczek zbożowych. Przepis na szarlotkę bez pieczenia na biszkoptach jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Deser idealnie sprawdzi się na różne okazje jak i bez okazji do popołudniowej filiżanki kawy.
SZARLOTKA NA BISZKOPTACH BEZ PIECZENIA PRZEPIS
Składniki
- ok. 20 podłużnych biszkoptów
- 1,5 kg jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 200 ml wody
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan-fixy
- 150 g ciasteczek zbożowych
- 50 g masła
Przygotowanie
1. Jabłka obrać i pokroić w kosteczkę. Przełożyć na rozgrzaną patelnię, wlać wodę i chwilę dusić.
2. Następnie dodać cynamon, wymieszać.
3. Na koniec wsypać 2 galaretki brzoskwiniowe, dokładnie wymieszać i całość odstawić do lekkiego stężenia.
4. Formę o wymiarach 24×24 cm wyścielić papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć podłużne biszkopty.
5. Na biszkopty wyłożyć mus jabłkowy.
6. Śmietankę kremówkę ubić na sztywny krem z dodatkiem cukru pudru wymieszanego ze śmietan-fixem. Wyłożyć na jabłka.
7. Ciasteczka zbożowe pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Tak przygotowaną “kruszonką” posypać ciasto.
8. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
9. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Zapraszamy również do obejrzenia krótkiego filmiku z przepisem na szarlotkę bez pieczenia krok po kroku.
Super przepis.
Co to są za ciasto zbożowe?
Ciasteczka zbożowe można zakupić w większych marketach, są tą kruche ciastka typu Vitanella z Biedronki czy BelVita.