
Szarlotka na biszkoptach to pyszne ciasto bez pieczenia, które koniecznie trzeba wypróbować. Smakuje obłędnie i pięknie prezentuje się na talerzu.
Ciasto szarlotka bez pieczenia składa się z podłużnych biszkoptów przełożonych prażonymi jabłkami z dodatkiem galaretki, masą śmietankową i “kruszonki” z ciasteczek zbożowych. Spód oraz “kruszonkę” ciasta możesz przygotować również ze zwykłych herbatników.
Przepis na szarlotkę bez pieczenia na biszkoptach jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy, dlatego nawet osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z ciastami i deserami, poradzą sobie bez problemu. Szarlotka bez pieczenia na biszkoptach idealnie sprawdzi się na różne okazje jak i bez okazji do popołudniowej filiżanki kawy czy herbaty. Poniżej znajdziecie pełną listę składników oraz sposób przygotowania tego niezwykłego ciasta z jabłkami.
SZARLOTKA NA BISZKOPTACH BEZ PIECZENIA PRZEPIS
Czas przygotowania: ok. 30 min | Liczba porcji: 16 sztuk
Składniki
- ok. 20 podłużnych biszkoptów
- 1,5 kg jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 200 ml wody
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan-fixy
- 150 g ciasteczek zbożowych
- 50 g masła
Przygotowanie
- Jabłka obrać i pokroić w kosteczkę. Przełożyć na rozgrzaną patelnię, wlać wodę i chwilę dusić. Następnie dodać cynamon, wymieszać.
- Na koniec wsypać 2 galaretki brzoskwiniowe, dokładnie wymieszać i całość odstawić do lekkiego stężenia.
- Formę o wymiarach 24×24 cm wyścielić papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć podłużne biszkopty.
- Na biszkopty wyłożyć mus jabłkowy.
- Śmietankę kremówkę ubić na sztywny krem z dodatkiem cukru pudru wymieszanego ze śmietan-fixem. Wyłożyć na jabłka.
- Ciasteczka zbożowe pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Tak przygotowaną “kruszonką” posypać ciasto.
- Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin do stężenia.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem.



Zapraszamy również do obejrzenia krótkiego filmiku z przepisem na szarlotkę bez pieczenia krok po kroku.
Podsumowanie
Szarlotka na biszkoptach bez pieczenia to dowód na to, że nie trzeba spędzać długich godzin w kuchni, by wyczarować coś naprawdę pysznego. Nasza szarlotka jest delikatna w smaku, aromatyczna, szybka w przygotowaniu i zawsze się udaje. To propozycja na ciekawy deser, który można przygotować zarówno na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje.






Super przepis.
Co to są za ciasto zbożowe?
Ciasteczka zbożowe można zakupić w większych marketach, są tą kruche ciastka typu Vitanella z Biedronki czy BelVita.