Szarlotka na biszkoptach bez pieczenia

Szarlotka na biszkoptach bez pieczenia

Szarlotka na biszkoptach to pyszne ciasto bez pieczenia, które koniecznie trzeba wypróbować. Smakuje obłędnie i pięknie prezentuje się na talerzu.

Ciasto szarlotka bez pieczenia składa się z podłużnych biszkoptów przełożonych prażonymi jabłkami z dodatkiem galaretki, masą śmietankową i “kruszonki” z ciasteczek zbożowych. Spód oraz “kruszonkę” ciasta możesz przygotować również ze zwykłych herbatników.

Przepis na szarlotkę bez pieczenia na biszkoptach jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy, dlatego nawet osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z ciastami i deserami, poradzą sobie bez problemu. Szarlotka bez pieczenia na biszkoptach idealnie sprawdzi się na różne okazje jak i bez okazji do popołudniowej filiżanki kawy czy herbaty. Poniżej znajdziecie pełną listę składników oraz sposób przygotowania tego niezwykłego ciasta z jabłkami.



SZARLOTKA NA BISZKOPTACH BEZ PIECZENIA PRZEPIS

Czas przygotowania: ok. 30 min | Liczba porcji: 16 sztuk

Składniki

  • ok. 20 podłużnych biszkoptów
  • 1,5 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 200 ml wody
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy
  • 150 g ciasteczek zbożowych
  • 50 g masła


Przygotowanie

  1. Jabłka obrać i pokroić w kosteczkę. Przełożyć na rozgrzaną patelnię, wlać wodę i chwilę dusić. Następnie dodać cynamon, wymieszać.
  2. Na koniec wsypać 2 galaretki brzoskwiniowe, dokładnie wymieszać i całość odstawić do lekkiego stężenia.
  3. Formę o wymiarach 24×24 cm wyścielić papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć podłużne biszkopty.
  4. Na biszkopty wyłożyć mus jabłkowy.
  5. Śmietankę kremówkę ubić na sztywny krem z dodatkiem cukru pudru wymieszanego ze śmietan-fixem. Wyłożyć na jabłka.
  6. Ciasteczka zbożowe pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Tak przygotowaną “kruszonką” posypać ciasto.
  7. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin do stężenia.
  8. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.


Szarlotka na biszkoptach bez pieczenia przepis
Szarlotka na biszkoptach
Szarlotka bez pieczenia


Zapraszamy również do obejrzenia krótkiego filmiku z przepisem na szarlotkę bez pieczenia krok po kroku.

Podsumowanie

Szarlotka na biszkoptach bez pieczenia to dowód na to, że nie trzeba spędzać długich godzin w kuchni, by wyczarować coś naprawdę pysznego. Nasza szarlotka jest delikatna w smaku, aromatyczna, szybka w przygotowaniu i zawsze się udaje. To propozycja na ciekawy deser, który można przygotować zarówno na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje.

Oceń przepis i udostępnij go swoim znajomym!

4.9 / 5. Liczba głosów: 278

2 komentarze

    • Ciasteczka zbożowe można zakupić w większych marketach, są tą kruche ciastka typu Vitanella z Biedronki czy BelVita.

Dodaj komentarz

1 + 1 =