Ten przepis na piernik pokochacie już po pierwszym przygotowaniu tego wypieku. Nie wymaga wielu przygotowań, a jest niesamowicie smaczny. Wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki, a następnie przełożyć do keksówki i upiec.
Piernik na kefirze idealnie sprawdzi się dla osób, które nie lubią przebywać w kuchni. Będzie świetną opcją również dla tych, którzy nie ma ją czasu, a zależy im na tym, by ciasto piernikowe pojawiło się na świątecznym stole. Ten szybki piernik to idealny wypiek nie tylko na święta. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do popołudniowej kawki, czy poczęstunek, kiedy odwiedzi nas rodzina. Zapraszam na przepis!
SZYBKI PIERNIK NA KEFIRZE – PRZEPIS
Składniki
- 400 ml kefiru
- 1/2 szklanki oleju
- 10 g przyprawy do piernika
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki miodu
- 1,5 łyżeczki sody
- 2 łyżki kakao
Polewa:
- 25 g masła
- 20 g kakao
- 20 g cukru
- 1 łyżka żelatyny
- 70 ml śmietanki kremówki
Wykonanie
- Do miski przekładamy wszystkie składniki, mieszamy za pomocą miksera lub drewnianej łyżki.
- Gotową masę piernikową przekładamy do keksówki 12×25 cm, wyścielonej papierem do pieczenia.
- Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 50 minut. Pierwsze 30 minut pieczemy na dolnej półce piekarnika, kolejne 20 minut na środkowej.
- Gotowy piernik odstawiamy do przestygnięcia, a następnie polewamy polewą czekoladową.
- Przepis na polewę czekoladową: Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody, dokładnie mieszamy. Pozostałe składniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do przygotowanej polewy dodajemy rozpuszczoną w wodzie żelatynę i dokładnie mieszamy.