Spaghetti z mięsem drobiowym

Spaghetti z mięsem drobiowym to idealna alternatywa dla tradycyjnego spaghetti po bolońsku. Mięso drobiowe jest nieco chudsze i bardzo smaczne. Do drobiowego spaghetti można wykorzystać mięso mielone z indyka lub kurczaka. 



Domowe spaghetti drobiowe świetnie smakuje z dodatkiem świeżej pietruszki, a także startego na tarce sera. W naszym domu bardzo często gości taka wersja spaghetti, ponieważ każdy ją uwielbia. Skosztujcie i Wy, jestem pewna, że drobiowe spaghetti Wam posmakuje. 

SPAGHETTI Z MIĘSEM DROBIOWYM – PRZEPIS

Składniki

  • 200 g makaronu do spaghetti
  • 400 g drobiowego mięsa mielonego
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka miodu (lub cukru)
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • szczypta bazylii
  • szczypta oregano
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku


Wykonanie

  • Makaron gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
  • Cebulkę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem i podsmażamy na złoty kolor. Do duszącej się cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Mięso mielone doprawiamy papryką słodką, papryką ostrą, oregano, bazylią, pieprzem oraz solą. Wykładamy na patelnię z duszącą się cebulą i podsmażamy, rozdzielając większe kawałki mięsa za pomocą drewnianej łyżki.
  • Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce do dużych oczkach, przekładamy na patelnię z mięsem i podsmażamy przez kilka minut. Dodajemy passatę oraz odrobinę wody (1/4 szklanki) i dusimy pod przykryciem przez 20 minut. Następnie dodajemy miód i mieszamy.
  • Gotowy sos podajemy z ugotowanym makaronem.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 1 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

20 − jedenaście =