W dzisiejszym wpisie – pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto z truskawkami. Jest puszyste, wilgotne i pięknie pachnie. Z pewnością posmakuje każdemu z Was!
Składniki na biszkopt
- 1 szklanka mąki
- 5 jajek
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki cukru
Przygotowanie
- Białka ubić na puszystą masę. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier, miksować do uzyskania puszystej i szklistej masy. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka, miksować do połączenia składników.
- Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
- Formę 24×36 cm wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować tłuszczem. Piec w temperaturze 180ºC około 35 minut.
Składniki na masę:
- 1 kg truskawek
- 1000 ml śmietanki kremówki 30%
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 500 g serka mascarpone
Przygotowanie
- Schłodzoną śmietanę (najlepiej wstawić ją do lodówki dzień wczesnej) ubijamy razem z cukrem pudrem i serkiem mascarpone na puszystą masę.
- Biszkopt przekrawamy na 2 części. Jedną cześć biszkoptu smarujemy 1/2 gotowej masy. Następnie wykładamy truskawki, które pokrywamy pozostałą masą. Na górę nakładamy drugą część biszkoptu.
W składnikach na masę jest :2 śmietany 500 ml 18%,tzn.w sumie ma być 500 ml czy każda o poj.500 ml,czyli w sumie 1 l. i to ma być śmietana 18% kwaśna?,przecież kwaśna śmietana się nie ubije.Bardzo proszę o odpowiedź,bo chcę w najbliższym czasie zrobić to ciasto.
Łącznie 1 l śmietany. Można ją zastąpić tradycyjną śmietaną kremówką 30% będzie bardzie puszysta i się lepiej ubije. Użyłam śmietany 18% ponieważ zależało mi na tym, by ciasto było nieco lżejsze.
Witam serdecznie a jakie wymiary ma Pani blacha?
Tradycyjna 24×35
Zrobiłam na cieście jogurtowym ,masa wyszła przepyszna (zamiast żelatyny dałam galeretke cytrynową dla orzeźwienia)ciasto pyszne .Dzięki za przepis -)))