Pierniki świąteczne to najlepsze ciasteczka, które można przygotować na święta. W naszym domu to coroczna tradycja. W okresie świątecznym nie może ich zabraknąć w żadnym domu. Dzieciaki bardzo cieszą się i zachwycają smakiem pierniczków, szczególnie w momencie ich ozdabiania. Radość jest wręcz nie do opisania!
Pieczenie domowych pierniczków w rodzinnym gronie to nie tylko miło spędzony czas, ale także oznaka, że do świąt coraz bliżej.
Przepisów na świąteczne pierniczki jest naprawdę wiele, każde są smaczne i pachną cudownie! Zachęcam Was do wypróbowania mojego przepisu na domowe pierniczki. Jest on bardzo łatwy, więc nawet jeśli będziecie piec je pierwszy raz w życiu, na pewno Wam wyjdą.
Pierniczki najlepiej upiec wcześniej, aby zdążyły zmięknąć. Do świąt przechowywać w pojemniczku. My ozdabiamy pierniczki tuż przed świętami, dlatego też na razie nie są one w żaden sposób udekorowane.
PRZEPIS NA SZYBKIE PIERNIKI ŚWIĄTECZNE
Składniki
*na ok. 40 pierników
- 320 g mąki pszennej typu 450
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 20 g (torebka) przyprawy piernikowej
- 2 łyżki masła
- 2 płaskie łyżki miodu
- 2/3 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1/4 szklanki mleka w temperaturze pokojowej
Przygotowanie
- Do mąki dodać płynny miód, cukier, sodę, przyprawę do pierników, roztopione masło i jajko.
- Stopniowo dolewając mleko zagniatać ciasto.
- Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubości 5 mm. Foremkami wykrawać kształt ciasteczek.
- Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w 180 stopni (grzanie góra i dół) przez 12 minut.