Uszka z mięsem to idealny dodatek do barszczu czerwonego. Chociaż są one dosyć pracochłonne, warto poświęcić na ich przygotowanie każdą godzinę. Chcecie poznać pyszny przepis na uszka z mięsem? Zapraszam!
Uszka z mięsem w połączeniu z czerwonym barszczem to potrawa wręcz idealna. Nic tak nie smakują z barszczykiem, jak domowe uszka. Odpowiednio przygotowane ciasto, idealnie doprawiony farsz …mmm coś niesamowitego!
Uszka z mięsem do idealny dodatek również do świątecznego barszczu. Można je podawać w pierwszy dzień świąt, o ile w Waszym domu dopuszcza się dodatek mięsny w ten dzień. Jeśli nie, można zaserwować je w drugi dzień świąt. W Wigilię możecie podać uszka z kapustą i grzybami, na które przepis również znajdziecie na moim blogu.
Poniżej zaprezentuję Wam świetny przepis na uszka z mięsem, który z pewnością Was zachwyci. Ciasto jest mięciutkie a farsz wyrazisty, a zarazem delikatnym. Koniecznie musicie skosztować moich uszek z mięsem. Zapraszam na przepis.
PRZEPIS NA USZKA Z MIĘSEM
Składniki
CIASTO
- 300 g mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli
- 150 ml przegotowanej gorącej wody
- łyżka oleju
FARSZ
- 400 g ugotowanego mięsa drobiowego (najlepiej z rosołu)
- 1/4 szklanki ciepłego wywaru z rosołu
- 1 cebula
- łyżka masła
- sól i pieprz
Wykonanie
- Cebulkę drobno siekamy i smażymy na maśle.
- Ugotowane mięso i cebule przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać przyprawy, wywar i dokładnie wymieszać.
- Mąkę umieszczamy na stolnicy dodajemy jajko, sól, olej. Stopniowo dolewamy wodę i wyrabiamy ciasto.
- Ciasto cienko wałkujemy, wykrawamy kółka kieliszkiem. Niewielką ilość farszu umieszczamy na cieście i zlepiamy jak klasyczne pierogi. Brzegi ciasta zlepiamy tworząc kształt uszka.
- Gotowe uszka wykładamy na gotującą się wodę i gotujemy około minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię.