Warstwowa sałatka z makreli to świetny pomysł na poczęstunek dla gości, który na pewno ich pozytywnie zaskoczy. Zazwyczaj z dodatkiem makreli przyrządza się różnego rodzaju pasty kanapkowe, teraz pora na sałatkę. Wędzona makrela w połączeniu z ogórkiem korniszonym, jajkiem i cebulką daje ciekawą kompozycję smakową, która z pewnością wpadnie w Wasze gusta.
Przepis na warstwową sałatkę z makreli jest bardzo prosty i szybki. Sałatka składa się z zaledwie 4 składników. Idealnie sprawdzi się na różnego rodzaju domowe imprezki. Najlepiej smakuje z dodatkiem świeżego, chrupiącego pieczywa.
Poniżej zaprezentuję Wam przepis na pyszną sałatkę z makreli, który sama wymyśliłam. Pomyślałam, że skoro sałatki warstwowe z dodatkiem kurczaka cieszą się tak dużym zainteresowaniem, to sałatka z makreli, układana warstwowo również powinna być smaczna. Sałatkę tą przygotowywałam po raz pierwszy i na pewno nie ostatni, ponieważ każdemu bardzo smakowała. Mam nadzieję, że i Wam posmakuje.
PRZEPIS NA WARSTWOWĄ SAŁATKĘ Z MAKRELI
Składniki
- 2 makrele wędzone ok 500 g
- 6 ogórków konserwowych
- 6 jajek
- 2 średniej wielkości cebule czerwone
- 4 łyżki majonezu
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Makrelę oddzielić od skóry i pozbawić ją ości.
- Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupki. Oddzielić białka od żółtek.
- Ogórki, białka jajek, żółtka oraz cebulę pokroić w drobną kosteczkę.
- Jogurt naturalny połączyć z majonezem, doprawić solą i pieprzem.
- Warstwy sałatki układać w salaterce w kolejności:
- Białko jajka
- Ogórek
- Cebula czerwona
- Żółtka
- Sos
- Makrela