Wieniec pizzowy z pysznymi dodatkami to idealna przekąska na imprezę. Pizza zawijana w wieniec to idealny pomysł na świetny poczęstunek dla gości, ponieważ jest idealna do dzielenia.
Zapewne wiele z Was kojarzy różnego rodzaju wieńce drożdżowe przygotowywane w wersji na słodko, takie jak na przykład wieniec z makiem, serem czy cynamonem. To właśnie one zainspirowały mnie do przygotowania pysznego wieńca pizzowego.
Jeśli chodzi o nadzienie do wieńca, możemy tutaj wybrać dowolne składniki, ja wybrałam szynkę, paprykę, ser żółty i kukurydze. Możecie także dodać pieczarki, a szynkę zastąpić kurczakiem, taka wersja również smakuje świetnie.
Wieniec pizzowy to idealny pomysł nie tylko na imprezę, ale także świetna alternatywa na obiad. Jeśli znudził Wam się filet z kurczaka podawany w tradycyjny sposób, przygotujcie z jego dodatkiem wieniec pizzowy. Gwarantuję, że takie danie z pewnością zachwyci Wasze podniebienia.
Przepis na wieniec pizzowy jest bardzo łatwy, dlatego też każdy z Was z pewnością poradzi sobie z jego przygotowaniem, nawet jeśli będzie to robić po raz pierwszy. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcją a Wasz wieniec pizzowy winie perfekcyjny.
PRZEPIS NA WIENIEC PIZZOWY
Składniki
CIASTO
- 450 g mąki pszennej
- 9 g drożdży instant
- 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyżki płynnego masła/oleju
- 1 łyżeczka soli
- 2 jajka
SOS
- 6 łyżek ketchupu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- szczypta chilli
- pieprz i sól
NADZIENIE
- 120 g szynki z kurczaka
- 1/2 czerwonej papryki
- 70 g żółtego sera
- 1/2 szklanki kukurydzy
DODATKOWO
- jajko
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżka koperku
Przygotowanie
- Do miski wsypać drożdże instant i cukier. Wlać ciepłe mleko, wymieszać. Odstawić na 15 minut.
- Dodać masło, jajka, sól i mąkę, wyrobić jednolite ciasto.
- Odstawić na godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- Ciasto umieścić na stolnicy. Rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm.
- Wszystkie składniki na sos umieścić w miseczce i wymieszać.
- Szynkę i ser zetrzeć na tarce. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Dodać kukurydze i sos, dokładnie wymieszać.
- Całość równomiernie rozsmarować na cieście. Zawinąć na kształt rolady i pokroić na paski o szerokości ok. 2cm.
- Przenieść tworząc kształt kola na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
- Posmarować roztrzepanym jajkiem z przyprawami.
- Zostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Gotowy wieniec wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec przez 20 minut.
Super 😍
Czy można dodać do tego pieczarki starte?
Oczywiście 🙂 Dodatki można wybierać weble uznania i smaku.