Gofry to jedno z ulubionych dań czy też przekąsek wielu z nas. Zazwyczaj domowe gofry kojarzą nam się jako słodkie i chrupiące placki z dodatkiem dżemu, czekolady, bitej śmietany czy owoców. A co powiecie na wytrawne gofry?
Tym razem w naszym domu zagościły pyszne gofry w wersji na słono z dodatkiem szynki, sera, kukurydzy i czerwonej cebulki. Powiem Wam, że nie spodziewałam się, że wyjdą takie smaczne. Takie domowe gofry wytrawne są bardzo szybkie do zrobienia, a smakują naprawdę fenomenalnie. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis!
Poniżej zaprezentuję Wam szybki i prosty przepis na pyszne gofry wytrawne, które z pewnością Wam posmakują. Można je przygotować na śniadanie, obiad, kolację, a nawet jako ciepłą przekąskę na domową imprezę. Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA WYTRAWNE GOFRY Z SZYNKĄ I SEREM
Składniki
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
- 125 ml mleka
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki chilli
- 1/3 puszki kukurydzy
- 150 g szynki z kurczaka
- 150 g sera żółtego
- 1 mała cebula czerwona
Wykonanie
- Do miski przesypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, olej, chilli, jajko oraz mleko. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy za pomocą rózgi kuchennej.
- Szynkę oraz ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kukurydzę odsączamy z zalewy, cebulę kroimy w kosteczkę.
- Do miski z masą przesypujemy szynkę, ser żółty, kukurydzę oraz cebulę. Całość mieszamy.
- Gotową masę przekładamy do nagrzanej i spryskanej olejem gofrownicy. Całość pieczemy przez około 10-12 minut, w zależności od mocy urządzenia.
- Podajemy z ketchupem lub sosem czosnkowym.