Wytrawne gofry z szynką i serem

Wytrawne gofry z szynką i serem

Gofry to jedno z ulubionych dań czy też przekąsek wielu z nas. Zazwyczaj domowe gofry kojarzą nam się jako słodkie i chrupiące placki z dodatkiem dżemu, czekolady, bitej śmietany czy owoców. A co powiecie na wytrawne gofry?



Tym razem w naszym domu zagościły pyszne gofry w wersji na słono z dodatkiem szynki, sera, kukurydzy i czerwonej cebulki. Powiem Wam, że nie spodziewałam się, że wyjdą takie smaczne. Takie domowe gofry wytrawne są bardzo szybkie do zrobienia, a smakują naprawdę fenomenalnie. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis!

Poniżej zaprezentuję Wam szybki i prosty przepis na pyszne gofry wytrawne, które z pewnością Wam posmakują. Można je przygotować na śniadanie, obiad, kolację, a nawet jako ciepłą przekąskę na domową imprezę. Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA WYTRAWNE GOFRY Z SZYNKĄ I SEREM

Składniki

  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • 125 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • 1/3 puszki kukurydzy
  • 150 g szynki z kurczaka
  • 150 g sera żółtego
  • 1 mała cebula czerwona


Wykonanie

  • Do miski przesypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, olej, chilli, jajko oraz mleko. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy za pomocą rózgi kuchennej.
  • Szynkę oraz ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kukurydzę odsączamy z zalewy, cebulę kroimy w kosteczkę.
  • Do miski z masą przesypujemy szynkę, ser żółty, kukurydzę oraz cebulę. Całość mieszamy.
  • Gotową masę przekładamy do nagrzanej i spryskanej olejem gofrownicy. Całość pieczemy przez około 10-12 minut, w zależności od mocy urządzenia.
  • Podajemy z ketchupem lub sosem czosnkowym.


Wytrawne gofry z szynką i serem przepis
przepis na gofry z szynką i serem


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

18 − pięć =