Zapiekanka to bardzo proste danie, które można stworzyć z praktycznie dowolnych składników. Szybko się ją robi i zawsze wszystkim smakuje. Dzisiaj mam dla Was propozycję na zapiekankę z makaronem, mięsem mielonym i papryką. Zapiekanka jest sycąca, pożywna i intensywnie paprykowa w smaku.
U mnie w domu często goszczą takie zapiekanki, ponieważ wszyscy je uwielbiamy i nie trzeba się przy nich narobić. Gdy brakuje pomysłu na obiad wtedy najlepszym rozwiązaniem jest właśnie takie danie. Zapiekankę można przygotować na 2, czy 3 dni. Po odgrzaniu smakuje równie wyśmienicie. A teraz zapraszam do zapoznania się z przepisem na zapiekankę makaronową z papryką. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu i chętnie wypróbujecie przepis.
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z PAPRYKĄ – PRZEPIS
Czas przygotowania z pieczeniem: 50 minut | Liczba porcji: 4
Składniki
- 500 g mięsa mielonego
- 250 g makaronu
- 1 papryka czerwona
- 10 małych korniszonów
- 1 cebula
- 150 g sera żółtego
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- przyprawa do mięsa mielonego
Przygotowanie
- Na patelni rozgrzać olej i wrzucić drobno pokrojoną cebulę. Zeszklić do miękkości.
- Mięso mielone przyprawić przyprawą do mięsa, solą oraz pieprzem i przełożyć na patelnię z cebulą. Smażyć do zarumienienia mięsa.
- Gdy mięso się przesmaży dodać koncentrat pomidorowy i chwilę jeszcze dusić.
- Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić.
- Ogórki korniszony pokroić w plastry, paprykę czerwoną w kostkę.
- Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć makaron następnie mięso mielone, paprykę i ogórki. Całość posypać serem.
- Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez około 25 minut.