Szparagi to bardzo smaczne warzywo, które warto wprowadzić do swojej kuchni. Można je wykorzystać do dań obiadowych, sałatek czy przekąsek. W naszym domu tym razem zagościła zapiekanka obiadowa ze szparagami. To naprawdę bardzo smaczne danie, które nie dość, że jest pyszne to jeszcze szybkie i łatwe do zrobienia.
Zapiekanka ze szparagami, kurczakiem i makaronem to super pomysł na sezonowy obiad. Aromatyczny kurczak, delikatne szparagi i makaron idealnie komponują się z lekkim sosem śmietanowo-serowym. Całość smakuje naprawdę rewelacyjnie! Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis!
ZAPIEKANKA ZE SZPARAGAMI – PRZEPIS
Składniki
- 400 g fileta z kurczaka
- 150 g makaronu
- 1/2 słoika suszonych pomidorów
- 1/2 pęczka zielonych szparagów
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml śmietany 18%
- 1 jajko
- 100 g tartej mozzarelli
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1/2 łyżeczka kurkumy
Wykonanie
- Kurczaka pokroić w kosteczkę, doprawić curry, kurkumą, papryką ostrą, solą oraz pieprzem. Podsmażyć na odrobinie oliwy.
- Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki. Główki pozostawić w całości, a łodyżki pokroić w plastry.
- Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Około 1,5 minuty przed końcem gotowania się makaronu dodać szparagi, po upływie czasu całość odcedzić.
- Śmietanę wymieszać z tartą mozzarellą oraz jajkiem. Doprawić solą oraz pieprzem.
- Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki.
- Do naczynia żaroodpornego wyłożyć makaron ze szparagami (główki szparagów odłożyć do dekoracji na wierzch), dodać podsmażonego kurczaka, suszone pomidory i przemieszać. Całość zalać sosem i udekorować szparagami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 15 minut.
Zapiekanka wyszła przepyszna, łatwa i szybka w przygotowaniu. Polecam