Zapiekanki obiadowe to doskonała propozycja na szybki i smaczny posiłek dla całej rodziny. Są aromatyczne i pożywne, a dodatkowo wyśmienicie smakują również odgrzane kolejnego dnia, dzięki czemu można od razu przygotować większą porcję.
W dzisiejszym wpisie mam dla Was przepis na zapiekankę regionalną. Składa się z prostych składników, które z pewnością każdy znajdzie w swojej kuchni. To co ją wyróżnia to dobrze dobrane składniki, które połączone ze sobą dają ciekawą kompozycję smakową. Jeśli uwielbiacie mało skomplikowane i szybkie w przygotowaniu dania jednogarnkowe, które mimo swej prostoty potrafią zachwycić kubki smakowe, to zapiekanka regionalna sprawdzi się idealnie.
ZAPIEKANKA REGIONALNA – PRZEPIS
Składniki
- 400 mięsa mielonego
- 200 g makaronu kokardki
- 1 cebula czerwona
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 papryki czerwonej
- 4 ogórki konserwowe
- 125 g sera mozzarella
- 250 g sosu pomidorowego
- 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na odrobinie tłuszczu.
- Mięso mielone przyprawić przyprawą do mięsa, papryką słodką, czosnkiem granulowanym, solą oraz pieprzem. Przełożyć na patelnię z cebulą.
- Gdy mięso się przysmaży, wlać sos pomidorowy i dusić jeszcze przez kilka minut.
- Kukurydzę odsączyć z zalewy, paprykę, ogórki oraz ser mozzarella pokroić w kostkę.
- Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć makaron. Następnie mięso z cebulą, kukurydzę, paprykę, ogórki konserwowe i na koniec ser mozzarella.
- Zapiec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 25 minut.