Zapiekanka to bardzo prosty sposób na szybki obiad. Można je przygotować na wiele różnych sposób, dodając ulubione składniki. Domowe zapiekanki obiadowe robi się naprawdę szybko, są bardzo sycące, a dodatkowo łatwe do odgrzania. Śmiało można ją przygotować na dwa dni.
Tym razem mam dla Was przepis na zapiekankę tostową z pieczarkami i dużą ilością sera. Zrobiłam ją na próbę i wyszła naprawdę bardzo smaczna, dlatego też postanowiłam się z Wam podzielić przepisem. Zapiekanka tostowa z pieczarkami jest banalnie prosta w przygotowaniu. Składa się z kilku składników, takich jak chleb tostowy, mięso mielone, kukurydza, pieczarki i ser. Wszystkie te produkty są dostępne praktycznie w każdym sklepie.
Zapiekanka tostowa z pieczarkami z pewnością zachwyci Was swoim cudownym smakiem, ponieważ jest naprawdę wyśmienita. Sprawdźcie sami, zapraszam na przepis.
PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ TOSTOWĄ Z PIECZARKAMI
Składniki
- 400 g mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego
- 1 cebula
- 250 g pieczarek
- 1 kulka mozzarelli
- 100 g żółtego sera
- kilka kromek chleba tostowego (do wyłożenia dna naczynia)
- garść kukurydzy
- 5 łyżek sosu pomidorowego lub ketchupu ja dodałam domowy ketchup z cukinii z przepisu: ketchup z cukinii
Wykonanie
- Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na łyżce masła.
- Na patelnię z cebulą wykładamy mięso, dodajemy ulubione przyprawy. U mnie sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego. Całość dusimy do momentu, aż mięso nabierze złocistego koloru.
- Pieczarki kroimy w kosteczkę, dusimy na odrobinie masła.
- Do gotowego mięsa dodajemy kukurydze oraz sos pomidorowy. Całość mieszamy.
- Naczynie żaroodporne wykładamy chlebem tostowym. Następnie na chleb wykładamy zawartość patelni.
- Pieczarki mieszamy ze startym na tarce serem żółtym. Wykładamy na zapiekankę. Na wierzch zapiekanki układamy dodatkowo pokrojoną w plastry mozzarellę.
- Gotową zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20-25 minut.