Kurczak to rodzaj mięsa, które bardzo często wykorzystywane jest do wielu smacznych dań, przekąsem i sałatek. Tym razem postanowiłam na kurczaka w nieco innej wersji a mianowicie przygotować zupę z kurczaka.
Zazwyczaj w wielu domach zupa była serwowana w formie przystawki, na tak zwane pierwsze danie. Po zupie podawane jest drugie danie w formie ziemniaków z mięsem. Zupa z kurczaka dzięki zawartości mięsa jest bardzo sycąca, dzięki czemu można ją zaserwować jako główne danie obiadowe.
Przepis na zupę z kurczaka jest bardzo łatwy, a sama zupa bardzo smaczna. Polecam każdemu z Was i gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu na zupę z kurczakiem. Moim domownicy byli zachwyceni jej smakiem.
PRZEPIS NA ZUPĘ Z KURCZAKIEM
- 100 g selera naciowego
- 100 g pieczarek
- 100 g marchewki
- 150 g cebuli
- 50 g mąki
- 50 g masła
- 500 g fileta z kurczaka
- 1 bulionu
- 1 łyżka przyprawy gyros
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- pieprz
- sól
Wykonanie
- Kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w przyprawie gyros i papryce słodkiej przez 30 minut.
- Marchewkę ścieramy na tarce. Seler i cebule kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na maśle.
- Dodajemy mąkę, kurczaka, pieczarki pokrojone w paski, przyprawy. Mieszamy i dusimy kilka minut.
- Podduszone składniki przekładamy do garnka z bulionem. Gotujemy 15-20 minut.
- Zupę przykryć pokrywką i odstawić na ok 2-3 godziny by się przeszła.