Puszyste Ciasto z Truskawkami, Mascarpone i Galaretką



Ciasto z truskawkami to kwintesencja sezonu truskawkowego. Nie może się on obejść bez smacznych wypieków z dodatkiem świeżych truskawek.

Poniżej znajdziecie pyszny przepis na domowe ciasto z truskawkami, mascarpone i galaretką.

Składniki na biszkopt:

  • 4 średnie jaja,
  • 120 g mąki,
  • 70 g cukru,
  • 2 łyżki oleju,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na masę:

  • 250 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 25 dag serka mascarpone,
  • 10 dag cukru pudru,
  • 300 g truskawek.

Składniki na galaretkę:

  • 2 galaretki truskawkowe,
  • 800 ml wody,
  • 300 g truskawek.

Przygotowanie:

Biszkopt:

  • Jajka wyciągamy z lodówki ok. 30 minut wcześniej. W misce łączmy ze sobą mąkę oraz proszek do pieczenia.
  • Oddzielamy żółtka od białek, następnie przy użyciu miksera, ubijamy białka na sztywną pianę, między czasie powoli dodając cukier. Na samym końcu dodajemy żółtka oraz olej, nadal miksując, aż do połączenia składników.
  • Zmniejszamy obroty miksera do minimum, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Biszkopt pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 170 stopni (grzanie góra dół). Po upieczeniu wyciągamy na tackę i odstawiamy do ostygnięcia.


Krem:

  • Serek mascarpone oraz śmietanka kremówka, powinny być schłodzone.
  • Wszystkie składniki miksujemy na sztywną pianę, do uzyskania, gładkiego i puszystego kremu.

Galaretka:

  • Galaretkę należy przygotować i odstawić do przestudzenia, zaraz po upieczeniu biszkoptu.
  • Do wrzątku wsypujemy galaretki i mieszamy do momentu rozpuszczenia.
  • Odstawiamy do ostygnięcia. Czekamy do momentu, aż galaretka zacznie gęstnieć.

Kiedy wszystkie składniki naszego ciasta będą gotowe, możemy zabrać się za składanie ich w jedną całość.

  • Biszkopt umieszczamy ponownie w formie, do góry nogami, ponieważ spód biszkopta jest idealnie równy, góra nie koniecznie.
  • Wykładamy połowę masy śmietanowej na biszkopt, następnie umieszczamy w niej wcześniej oczyszczone i umyte truskawki, po czym wykładamy drugą połowę masy, tak aby zakryć truskawki. Formę odstawiamy na 30 minut do lodówki.
  • Po upływie czasu wyciągamy ciasto z lodówki, na masie ponownie układamy truskawki, całość zalewamy gęstą galaretką. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.


Jeśli lubicie ciasta z truskawkami, polecamy także nasz wcześniejszy przepis: Szybkie Ciasto z Truskawkami

Kochani, jeśli Wasze truskawki szybko się psują, tutaj znajdziecie prosty trik, który sprawi, że truskawki będą świeże przez dłuższy czas: Jak Utrzymać Świeżość Truskawek na Dłużej

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *