Sernik z makiem, czy też seromakowiec lub seromak różne nazwy już słyszałam, ale jak zwał tak zwał. Nazwa nie ma tutaj znaczenia, ponieważ najważniejszy jest smak. Połączenie maku z serem to bardzo ciekawa kompozycja smakowa a sernik z makiem to obowiązkowa pozycja na liście świątecznych wypieków.
Sernik z makiem na kruchym spodzie to bardzo smaczne a zaraz bardzo proste ciasto. Połączenie białej warstwy sera i ciemniej warstwy maku wygląda bardzo ciekawie, dzięki czemu ciasto bardzo ładnie prezentuje się na stole. W naszym domu to jeden z obowiązkowych ciast, którego nie może zabraknąć na świętach.
Szybki sernik z makiem, bo właśnie tak możemy nazwać ten wypiek, jest naprawdę prostym ciastem, dlatego też śmiało możecie pokusić się o jego przygotowanie, nawet jeśli jeszcze nigdy nie robiliście tego typu ciast. Zerknijcie do poniższego przepisu, a sami się przekonacie, że wcale nie jest on taki trudny.
Sernik to jeden z naszych ulubionych deserów, który bardzo często gości w naszym domu, nie tylko w święta. Bardzo często przygotowuję domowy sernik z 15 jaj, ponieważ nasza rodzina go uwielbia. Sernik z makiem to również bardzo smaczne i lubiane przez naszych domowników ciasto. Mam nadzieję, że posmakuje także i Wam. Zapraszam do zapoznania się z poniższym przepisem.
PRZEPIS NA SERNIK Z MAKIEM
MASA SEROWA
Składniki
- 60 g budyniu śmietankowego
- 100 g masła
- 1 kg sera na sernik (twaróg sernikowy President)
- 500 g twarogu półtłustego
- 300 g cukru
- 6 jajek
Przygotowanie
- Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę.
- Masło utrzyj z cukrem oraz żółtkami.
- Dodaj twaróg, ser, proszek budyniowy, ubitą pianę z białek.
MASA MAKOWA
Składniki
- 70 g rodzynek
- 450 g zmielonego maku
- 70 g masła
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- aromat migdałowy
Przygotowanie
- Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, następnie ciągle miksując dodawaj stopniowo cukier a następnie żółtka.
- Dodaj mak, roztopione masło, rodzynki i aromat migdałowy Dokładnie wymieszaj.
KRUCHE CIASTO
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru pudru
- 150 g masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
Przygotowanie
- Wszystkie składniki umieść na stolnicy i wyrób ciasto.
- Rozwałkuj i wyłóż nim blachę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia.
- Na cieście umieść masę makową, wyrównaj, następnie masę serową.
- Włożyć do nagrzanego piekarnika do 175 stopni, piec 60 minut, grzanie góra dół.
Serniczek idealny na święta! Piekę go co roku.