Zapiekana biała kiełbasa w sosie chrzanowym to doskonałe danie, które sprawdzi się zarówno w okresie świątecznym jak i w przypadku zwykłego obiadu. Potrawa jest niezwykle aromatyczna i bogata w smaku. A do tego bardzo prosta w przygotowaniu.
Białą kiełbasę w sosie chrzanowym można podawać z ziemniakami i ulubioną surówką, lub ze świeżym pieczywem. W każdej wersji smakuje wyśmienicie i z pewnością posmakuje domownikom. Biała kiełbasa po zapieczeniu jest delikatna i miękka, a sos chrzanowy nadaje całości lekko pikantnego charakteru.
Jeśli szukacie ciekawego dania, które zaskoczy Was niesamowitym smakiem i ciekawą prezencją, to zapiekana biała kiełbasa w sosie chrzanowym spełni wasze oczekiwania. Polecam wypróbować przepis, bo naprawdę warto.
BIAŁA KIEŁBASA W SOSIE CHRZANOWYM – PRZEPIS
Składniki
- 6 białych kiełbasek
- 1 duża cebula
- 200 g gęstej śmietany 18%
- 4 łyżeczki tartego chrzanu ze słoiczka
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżka suszonego majeranku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Do garnka wlewamy zimną wodę i wrzucamy nasze kiełbaski. Wstawiamy na palnik i podgrzewamy na małym ogniu, żeby kiełbasę delikatnie sparzyć (nie ugotować!).
- Następnie wyjmujemy kiełbasę z wody i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekamy przez 15 minut do zarumienienia kiełbasy.
- W tym czasie obieramy cebulę, kroimy w półplasterki i szklimy 3-4 minuty na patelni na odrobinie tłuszczu.
- W misce łączymy ze sobą śmietanę, mleko i chrzan. Powstałą mieszankę przelewamy do cebuli i mieszamy. Doprawiamy majerankiem, solą oraz pieprzem.
- Sos chrzanowy ściągamy z ognia i zalewamy nim nasze kiełbaski.
- Naczynie z zawartością ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 40 minut.
A poniżej mam dla Was wideo z instrukcją krok po kroku jak przygotwać białą kiełbasę w sosie chrzanowym.