Biały blok czekoladowy z kolorowymi bakaliami to super pomysł na pyszny deser do kawy. Do jego przygotowania zainspirował mnie blok czekoladowy, który bardzo nam posmakował. Tym razem nie dodawałam do niego kakao oraz nieco zmieniłam dodatki. Wyszedł naprawdę pyszny. Nie wiem jak Wy, ale ja mam słabość do tego typu słodkości.
Biały blok czekoladowy równie szybko znika ze stołu, wzbudza zachwyt gości. Polecam przygotować w najbliższym czasie, bo naprawdę warto.
PRZEPIS NA BIAŁY BOK CZEKOLADOWY
Składniki
- 3/4 szklanki cukru
- 120 g masła
- 3/4 szklanki wody
- 400 g mleka w proszku
- 150 g herbatników kakaowych
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 2/3 szklanki suszonej żurawiny
Wykonanie
- Do rondelka przełożyć masło, wodę oraz cukier. Całość podgrzewać do momentu połączenia składników. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić.
- Dodać mleko w proszku, dokładnie wymieszać za pomocą łyżki lub miksera.
- Herbatniki pokruszyć (zostawić kilka do wyłożenia spodu), przełożyć do garnka. Dodać również orzechy i żurawinę, wymieszać.
- Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, na spół wyłożyć warstwę herbatników, przełożyć masę i ugnieść. Wstawić do lodówki na całą noc.