Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty – lekki, wiosenny klasyk na talerzu

Bigos z młodej kapusty to jedno z dań, które idealnie wpisują się w sezon wiosenno-letni. Jest nieco lżejszy od tradycyjnego bigosu. Przygotowany bez kiszonej kapusty i ciężkich mięs, zachwyca swoją lekkością, świeżością i aromatem. Jeśli szukacie pomysłu na szybki, smaczny i zdrowy obiad, ten przepis na bigos z młodej kapusty będzie strzałem w dziesiątkę!



Dlaczego warto przygotować bigos z młodej kapusty?

Ten domowy i lekki bigos wiosenny to prawdziwa uczta dla podniebienia. Młoda kapusta jest niesamowicie delikatna, szybko się ją gotuje i nie wymaga długiego duszenia. W połączeniu z marchewką, pomidorami, cebulą i odrobiną kiełbasy, tworzy danie pełne witamin i smaku. Bigos z młodej kapusty idealna alternatywa dla tradycyjnego bigosu.

Co znajdziecie w przepisie na bigos?

W moim sprawdzonym przepisie krok po kroku dowiecie się:

  • jak przygotować bigos z młodej kapusty z kiełbasą,
  • jakie przyprawy najlepiej podkreślą jego smak,
  • co zrobić, by danie było jeszcze bardziej aromatyczne i soczyste.

Idealny na obiad i kolację

Bigos z młodej kapusty sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe, jak i lekka kolacja. Można go podać z młodymi ziemniakami, kromką świeżego chleba albo solo – smakuje wyśmienicie w każdej wersji. Zapraszam na przepis!



PRZEPIS NA BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY

Składniki

  • 1 duża główka młodej kapusty
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 300 g wiejskiej kiełbasy
  • 400 ml bulionu lub wody
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 400 pomidorów w puszce
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego lub koncentratu
  • sól
  • pieprz
  • pęczek koperku


Wykonanie

  1. Kapustę oczyścić z wierzchnich liści i poszatkować nożem lub na mandolinie. 
  2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  3. Do dużego garnka z grubym dnem przełożyć łyżkę masła. Dodać cebule i chwilkę razem podsmażać. Następnie przełożyć marchewkę i również podsmażać kilka minut. 
  4. Kiełbasę obrać ze skórki, pokroić w półplastry i dodać do duszącej się marchewki i cebuli. Całość jeszcze chwilę podsmażać. 
  5. Do garnka przełożyć posiekaną kapustę, wlać bulion lub wodę, dodać zblendowane pomidory z puszki, przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem, dodać liście laurowe, ziele angielskie, wymieszać, przykryć i gotować około 20 minut. 
  6. Po czasie dodać posiekany koperek, wymieszać, sprawdzić smak i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. 


Bigos z młodej kapusty przepis
Przepis na bigos z młodej kapusty
Bigos z młodej kapusty
Bigos z młodej kapusty
Bigos z młodej kapusty
Bigos z młodej kapusty


Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 786

Dodaj komentarz

siedem − 1 =