Tym razem nasze ulubione ciasto z borówkami amerykańskimi, które piekę co roku, w sezonie borówkowym. Jest bardzo szybkie i co najważniejsze proste w przygotowaniu a dodatkowo bardzo smaczne.
Ciasto z borówkami jest mięciutkie, lekko wilgotne i delikatne w smaku. Ciężko zaprzestać na jednym kawałku. Idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy. Możemy je także zjeść na śniadanie ze szklanką mleka.
Domowe ciasto z borówkami jest banalnym wypiekiem, ale gwarantuję, że zachwyci Waszych gości. Nie musimy stawiać na skomplikowane i wymyślne wypieki. Czasem warto postawić na minimalizm.
Ciasto z borówkami jest niezawodne i najprostsze, jakie można spotkać. Możemy je przygotować z dodatkiem innych sezonowych owoców.
Serdecznie zapraszam do wyprobowania przepisu na ciasto z borówkami, które z pewnością zachwyci Wasze podniebienia.
Jeśli macie nadmiar borówek polecam także wypróbować przepis na:
PRZEPIS NA CIASTO Z BORÓWKAMI
Składniki:
- 2 jajka M
- 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej typu 450
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1/3 szklanki oleju
- 1/3 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 100g borówek
Wykonanie:
- Mąkę przesiewamy przez sito.
- Wszystkie suche składniki przesypujemy do miski i mieszamy, następnie dodajemy mokre składniki i miksujemy na średnich obrotach miksera.
- Keksówkę o wymiarach 15×25 wykładamy papierem do pieczenia i nacieramy tłuszczem. Przelewamy ciasto do keksówki.
- Na cieście układamy wcześniej umyte, osuszone borówki.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku 40 minut w temperaturze 180°C, grzanie od dołu. Następnie nastawiamy grzanie góra/dół i pieczemy jeszcze 10 minut.
Dziękuję za przepis, ciasto już w piekarniku 😀
Ciasto pyszne, znikło w mgnieniu oka 🙂
Bardzo dobre, wszystkim smakowało :))