Chrupiące gofry

Przepis na chrupiące gofry


Z pewnością każdy z Was uwielbia gofry. Najlepiej smakują te z budki, z dodatkiem bitej śmietany i świeżych owoców. Sam zapach gofrów jest tak cudowny, że ciężko się im oprzeć.

Wiele osób szuka idealnego przepisu na gofry, które są chrupiące i w smaku przypominają te, które kupujemy w budkach podczas wakacji. Mam dla Was super przepis, na idealne chrupiące gofry, które z pewnością Wam posmakują.

Jak zrobić chrupiące gofry?

Wszystko zależy od tego, w jaki sposób przygotujemy ciasto na gofry. Należy odpowiednio dobrać proporcje składników, by gofry nie wyszły gumowate. Kolejnym bardzo ważnym czynnikiem jest gofrownica. Powinna posiadać dosyć dużą moc, co najmniej 1000 W. Innym ważnym czynnikiem wpływającym na chrupkość gofrów jest studzenie ich na kratce. Jeśli zadbacie o te 3 ważne aspekty podczas przygotowywania gofrów w swoim domu, na pewno będą smaczne i chrupiące.

Poniżej zaprezentuję Wam przepis na chrupiące gofry. Z pewnością przypadnie Wam do gustu i zostanie z Wami na długo.

PRZEPIS NA CHRUPIĄCE GOFRY



Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wykonanie

  • Białka oddzielamy od żółtek. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ubite białka odstawiamy na bok.
  • Mąkę pszenną mieszamy z cukrem oraz proszkiem do pieczenia. Kolejno dodajemy olej, mleko oraz żółtka. Całość dokładnie mieszamy za pomocą miksera lub rózgi kuchennej.
  • Na koniec dodajemy ubite białka, delikatnie mieszamy, przy użyciu drewnianej łyżki.
  • Gofrownicę natłuszczamy olejem i dobrze rozgrzewamy. Następnie przy użyciu chochli odmierzamy porcję ciasta i nakładamy na gofrownicę. Pieczemy około 10 minut.
  • Gotowe gofry studzimy na kratce.
  • Gofry podawać z ulubionymi owocami, bitą śmietaną i/lub dżemem.


chrupiące gofry
chrupiące gofry przepis
jak zrobić chrupiące gofry


Gofry

Co to tak naprawdę są gofry? To nic innego jak chrupiący i pulchny wafel przygotowywany z ciasta w urządzeniu zwanym gofrownica. Możemy je przygotować o różnych rozmiarach i kształtach. Najczęściej serwowane są z dżemem, bitą śmietaną i świeżymi owocami.

Chrupiące gofry

Wiele osób szuka przepisu na chrupiące gofry. Po skorzystaniu z wielu przepisów często jesteśmy zawiedzeni, ponieważ wychodzą one gumowate i nie smakują jak te, które kupujemy w wakacyjnych budkach. Aby gofry były chrupiące, musimy pamiętać o 3 ważnych rzeczach, odpowiednio przygotowanym cieście, gofrownicy o dużej mocy oraz o studzeniu gofrów na kratce. Trzymając się tych zasad, będziecie mieć pewność, że Wasze gofry będą smaczne i chrupiące.



Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

12 − 5 =