Ciasteczka regionalne to bardzo smaczne kruche ciastka kakaowe, które swoim kształtem przypominają każdemu dobrze znane ciasteczka regionalne. Te były oblane czekoladą, ale stwierdziłam, zamiast robić polewy, dodałam kakao do ciasta.
Te kruche ciasteczka smakują obłędnie i są bardzo łatwe w przygotowaniu. Czas pieczenie również nie jest bardzo długi, więc proces przygotowania razem z pieczeniem nie jest bardzo długi. Moje ciasteczka regionalne idealnie sprawdzą się jako słodka przekąska w ciągu dnia, dodatek do kawy, a nawet na prezent bla bliskiej osoby.
CIASTECZKA REGIONALNE – PRZEPIS
Składniki
- 220 g mąki tortowej
- 30 g kakao
- 200 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżka kwaśniej śmietany
- szczypta soli
Wykonanie
- Masło miksujemy ze szczyptą soli oraz cukrem pudrem na puszystą masę.
- Ciągle miksując, stopniowo dodajemy żółtka oraz śmietanę. Kolejno wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z kakao.
- Całość mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Można zrobić to ręcznie lub za pomocą robota.
- Ciasto przekładamy do szprycy i wyciskamy ciasteczka.
- Ciasteczka wykładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 10-12 minut.