Ciasto brzoskwiniowe z nutellą

Ciasto brzoskwiniowe z nutellą

Ciasto brzoskwiniowe z nutellą to pyszny deser, który doskonale sprawdzi się na każdą okazję. Ciasto składa się z puszystego biszkoptu przełożonego czekoladową warstwą, galaretką z brzoskwiniami i pysznym kremem śmietankowym. Wierzch zdobi posiekana gorzka czekolada.



Przepis na ciasto brzoskwiniowe z nutellą nie jest skomplikowany i z łatwością każdy sobie z nim poradzi. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcjami i macie pewność, że ciasto wyjdzie idealne. Dodatkowo przygotowaliśmy krótki filmik, w którym możecie zobaczyć cały proces z przygotowania tego pysznego ciasta.

CIASTO BRZOSKWINIOWE Z NUTELLĄ PRZEPIS

Składniki

Biszkopt

  • 5 jajek
  • 140 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru
  • szczypta soli

Warstwa z galaretką

  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 750 ml gorącej wody
  • 1 duża puszka brzoskwiń w syropie

Warstwa czekoladowa

  • 200 g kremu czekoladowego Nutella
  • 200 g płatków kukurydzianych

Masa śmietankowa

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix

Dodatkowo

  • 50 g czekolady gorzkiej


Przygotowanie

BISZKOPT

  • Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Cały czas miksując stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie już sztywna i szklista, zmniejszyć obroty miksera i dodawać żółtka, jedno po drugim.
  • Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i dodać do masy jajecznej. Całość delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki do połączenia.
  • Masę przełożyć do blaszki (24×24 cm) wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 20 minut, do tzw suchego patyczka.
  • Po upieczeniu i ostudzeniu, biszkopt podzielić na dwa blaty.

WARSTWA Z GALARETKĄ

  • Galaretki pomarańczowe rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestygnięcia.
  • Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić w kostkę i przełożyć do galaretki. Całość odstawić do lekkiego stężenia.

WARSTWA CZEKOLADOWA

  • Krem Nutella wymieszać z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi. Aby ułatwić mieszanie krem można delikatnie podgrzać.
  • Na połowę biszkopta wyłożyć masę czekoladową. Następnie wylać tężejącą galaretkę z brzoskwiniami. Całość wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

MASA ŚMIETANKOWA

  • Schłodzoną śmietankę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder wymieszamy z śmietan-fixem umieścić w misce i ubić na puszystą masę.
  • Połowę masy wyłożyć na galaretkę. Całość przykryć drugim blatem biszkopta i wyłożyć pozostałą część masy.
  • Wierzch posypać posiekaną czekoladą. Gotowe ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki do schłodzenia.


ciasto z brzoskwiniami i nutellą
ciasto z galaretką i brzoskwiniami


Zapraszamy również do obejrzenia krótkiego filmiku z przepisem krok po kroku.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.8 / 5. Oddanych głosów: 20

Dodaj komentarz

16 + 13 =