Ciasto brzoskwiniowe z nutellą to pyszny deser, który doskonale sprawdzi się na każdą okazję. Ciasto składa się z puszystego biszkoptu przełożonego czekoladową warstwą, galaretką z brzoskwiniami i pysznym kremem śmietankowym. Wierzch zdobi posiekana gorzka czekolada.
Przepis na ciasto brzoskwiniowe z nutellą nie jest skomplikowany i z łatwością każdy sobie z nim poradzi. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcjami i macie pewność, że ciasto wyjdzie idealne. Dodatkowo przygotowaliśmy krótki filmik, w którym możecie zobaczyć cały proces z przygotowania tego pysznego ciasta.
CIASTO BRZOSKWINIOWE Z NUTELLĄ PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- 5 jajek
- 140 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 150 g cukru
- szczypta soli
Warstwa z galaretką
- 2 galaretki pomarańczowe
- 750 ml gorącej wody
- 1 duża puszka brzoskwiń w syropie
Warstwa czekoladowa
- 200 g kremu czekoladowego Nutella
- 200 g płatków kukurydzianych
Masa śmietankowa
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
Dodatkowo
- 50 g czekolady gorzkiej
Przygotowanie
BISZKOPT
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Cały czas miksując stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie już sztywna i szklista, zmniejszyć obroty miksera i dodawać żółtka, jedno po drugim.
- Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i dodać do masy jajecznej. Całość delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki do połączenia.
- Masę przełożyć do blaszki (24×24 cm) wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 20 minut, do tzw suchego patyczka.
- Po upieczeniu i ostudzeniu, biszkopt podzielić na dwa blaty.
WARSTWA Z GALARETKĄ
- Galaretki pomarańczowe rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestygnięcia.
- Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić w kostkę i przełożyć do galaretki. Całość odstawić do lekkiego stężenia.
WARSTWA CZEKOLADOWA
- Krem Nutella wymieszać z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi. Aby ułatwić mieszanie krem można delikatnie podgrzać.
- Na połowę biszkopta wyłożyć masę czekoladową. Następnie wylać tężejącą galaretkę z brzoskwiniami. Całość wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
MASA ŚMIETANKOWA
- Schłodzoną śmietankę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder wymieszamy z śmietan-fixem umieścić w misce i ubić na puszystą masę.
- Połowę masy wyłożyć na galaretkę. Całość przykryć drugim blatem biszkopta i wyłożyć pozostałą część masy.
- Wierzch posypać posiekaną czekoladą. Gotowe ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki do schłodzenia.
Zapraszamy również do obejrzenia krótkiego filmiku z przepisem krok po kroku.