Dakłas to jedno z tych ciast, które koniecznie trzeba spróbować. Mocno kakaowy biszkopt przełożony pysznym kremem śmietankowym z dużą ilością orzechów włoskich, masy krówkowej i daktyli. Dopełnieniem całości jest chrupiąca orzechowa beza, która nadaje ciastu kruchości i lekkości. Smaki w tym cieście idealnie ze sobą współgrają i tworzą rewelacyjny efekt końcowy.
Ciasto Dakłas to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Doskonale sprawdzi się na święta lub imprezę. Nie jest skomplikowane w przygotowaniu czy pracochłonne. Wystarczy postępować zgodnie z przepisem i gwarantuję, że każdemu się uda.
CIASTO DAKŁAS PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- 3 jajka
- 50 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Beza
- 4 białka
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- szczypta soli
Masa
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 ml serka mascarpone
- 150 g masy krówkowej
- 100 g posiekanych daktyli
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 1 śmietan-fix
Przygotowanie
BISZKOPT
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Cały czas miksując stopniowo dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Całość wymieszać za pomocą drewnianej łyżki.
- Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyścielić papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piec przez 25 minut, funkcja grzania góra-dół. Po upieczeniu odstawić do przestudzenia.
BEZA
- Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Następnie cały czas miksując stopniowo dodawać cukier. Gdy masa będzie już szklista dodać mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksować. Na koniec dodać posiekane orzechy włoskie i całość przemieszać szpatułką.
- Masę bezową przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 st. C, funkcja grzania góra-dół. Suszyć przez 30 minut, a następnie temperaturę zmniejszyć do 100 st C. i suszyć kolejne 35 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i studzić bezę w zamkniętym piekarniku.
MASA
- W misce umieścić śmietankę i ser mascarpone. Ubić na gęsty krem. Następnie dodać masę krówkową, posiekane orzechy i daktyle. Całość delikatnie wymieszać do połączenia. Na koniec dodać śmietan-fix i ponownie przemieszać.
SKŁADANIE CIASTA
- Na przestygnięty biszkopt wyłożyć masę, wyrównać i przykryć ją bezą. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
Zapraszam również do obejrzenia krótkiego filmiku, w którym pokazuję jak krok po kroku przygotować to pyszne ciasto o nazwie Dakłas.
Czy na dużą blachę trzeba podwoić składniki? Pozdrawiam
Zwiększyć o 1/3 🙂
Na blachę 20x30cm o ile zwiększyć składniki?
w przypadku blaszki 20×30 nie trzeba zwiększać składników, bo jest zbliżona do blaszki podanej w przepisie 🙂 W przypadku blaszki o wymiarach 24×36 należy zwiększyć składniki o 1/3 🙂
Czy studzenie bezy w zamkniętym piekarniku nie sprawi że przestanie być krucha i chrupiaca
Nie 🙂
Muszę spróbować bo wygląda obłędnie
Ciasto jest moim hitem! Piekłam już kilka razy, na różne okazje i zawsze robiło furorę. Polecam każdemu! 🙂
Czy można zrobić dzień wcześniej? Czy beza nie zrobi się mokra?
Można 🙂