Ciasto Euforia

Ciasto Euforia

Ciasto Euforia to niesamowity deser, który nie wymaga pieczenia. Składa się z kilku prostych składników, które w połączeniu ze sobą smakują obłędnie.



Ciasto przygotowane jest na herbatnikach, przełożone masą śmietanową, ciemnymi herbatnikami o smaku kakaowym oraz masą krówkową. Wierzch ciasta udekorowany jest biszkoptami w cytrynowej galaretce.

Przepis na ciasto Euforia jest banalnie prosty, nic nie trzeba piec, wystarczy przygotować masę śmietanową, a następnie ułożyć warstwy ciasta, zgodnie z instrukcją. Najgorszy jest czas oczekiwania, aż ciasto poleżakuje, ponieważ należy odczekać, by herbatniki zmiękły i wszystko sobą przeszło. Mimo wszystko warto, bo ciasto jest przepyszne.

PRZEPIS NA CIASTO EUFORIA

Składniki

  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 puszki masy krówkowej
  • 1 opakowanie biszkoptów
  • 12 herbatników maślanych
  • 24 herbatniki kakaowe
  • szklanka mleka
  • 2 galaretki cytrynowe


Wykonanie

  • Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy herbatniki maślane.
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo serek mascarpone. Masę dzielimy na dwie części, połowę masy rozprowadzamy na herbatnikach.
  • Na masę wykładamy herbatniki kakaowe, na których rozprowadzamy masę kajmakową. Układamy kolejną warstwę herbatników kakaowych. Na herbatniki wykładamy pozostałą część masy śmietanowej.
  • Biszkopty maczamy kolejno w mleku i układamy na masie.
  • Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody i pozostawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto. Całość wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.


Ciasto Euforia bez pieczenia
Ciasto Euforia bez pieczenia


Oceń przepis i udostępnij go swoim znajomym!

5 / 5. Liczba głosów: 17

Dodaj komentarz

14 − 14 =