Ciasto Euforia to niesamowity deser, który nie wymaga pieczenia. Składa się z kilku prostych składników, które w połączeniu ze sobą smakują obłędnie.
Ciasto przygotowane jest na herbatnikach, przełożone masą śmietanową, ciemnymi herbatnikami o smaku kakaowym oraz masą krówkową. Wierzch ciasta udekorowany jest biszkoptami w cytrynowej galaretce.
Przepis na ciasto Euforia jest banalnie prosty, nic nie trzeba piec, wystarczy przygotować masę śmietanową, a następnie ułożyć warstwy ciasta, zgodnie z instrukcją. Najgorszy jest czas oczekiwania, aż ciasto poleżakuje, ponieważ należy odczekać, by herbatniki zmiękły i wszystko sobą przeszło. Mimo wszystko warto, bo ciasto jest przepyszne.
PRZEPIS NA CIASTO EUFORIA
Składniki
- 250 g serka mascarpone
- 500 ml śmietanki kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/2 puszki masy krówkowej
- 1 opakowanie biszkoptów
- 12 herbatników maślanych
- 24 herbatniki kakaowe
- szklanka mleka
- 2 galaretki cytrynowe
Wykonanie
- Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy herbatniki maślane.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo serek mascarpone. Masę dzielimy na dwie części, połowę masy rozprowadzamy na herbatnikach.
- Na masę wykładamy herbatniki kakaowe, na których rozprowadzamy masę kajmakową. Układamy kolejną warstwę herbatników kakaowych. Na herbatniki wykładamy pozostałą część masy śmietanowej.
- Biszkopty maczamy kolejno w mleku i układamy na masie.
- Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody i pozostawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto. Całość wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.