Ostatnimi czasy naszło mnie na coś nowego, a że moja rodzinka uwielbia wafelki Góralki, postanowiłam przygotować ciasto z ich dodatkiem.
Ciasto Góralki tak naprawdę zostało wymyślone przeze mnie. Wafelki te połączyłam z delikatną masą śmietankową, puszystym biszkoptem oraz polewą czekoladową. Całość smakuje naprawdę rewelacyjnie. Ciasto Góralki jest dość wysokim ciastem, więc śmiało może zastąpić nawet tort.
Przepis na ciasto Góralki wbrew pozorom wcale nie jest skomplikowany. Całe ciasto robi się naprawdę bardzo przyjemnie i szybko. Należy pamiętać, by nieco wcześniej wyciągnąć jajka z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej, oraz odpowiednio schłodzić śmietankę kremówkę i serek mascarpone. Trzymając się tych zasad, na pewno Wasze ciasto wyjdzie idealne. Zapraszam na przepis!
CIASTO GÓRALKI – PRZEPIS
Składniki
BISZKOPT
- 5 jajek
- 160 g mąki
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
WKŁADKA GÓRALKI
- 3 wafelki góralki mleczne
- 100 g kokosa
- 100 g orzechów włoskich
- 6 białek
- 180 g cukru
- szczypta soli
MASA
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
PONCZ
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki wody
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
POLEWA
- 100 g mlecznej czekolady
- 60 ml śmietanki kremówki
Przygotowanie
BISZKOPT
- Jajka wyciągamy wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek. Białka przekładamy do misy miksera, dodajemy szczyptę soli. Ubijamy za pomocą miksera na puszystą pianę.
- Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce, do momentu uzyskania szklistej i puszystej masy.
- Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka. Miksujemy do połączenia składników.
- Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesypujemy do masy jajecznej. Całość delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
- Gotową masę przekładamy na blaszkę 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut, do suchego patyczka, grzałka góra-dół.
- Po przestygnięciu dzielimy na dwa blaty.
WKŁADKA GÓRALKI
- Białka jajek ubijamy na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do uzyskania szklistej masy.
- Wafelki góralki kroimy w drobną kosteczkę.
- Orzechy drobno siekamy.
- Do ubitych białek przesypujemy posiekane wafelki, orzechy oraz kokos. Całość delikatnie mieszamy. Przekładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 25 minut, grzałka góra-dół. Odstawiamy do przestygnięcia.
MASA
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z mascarpone na sztywną masę.
- Cukier puder mieszamy z śmietan-fixem. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy do masy. Miksujemy do połączenia składników.
POLEWA
- Śmietankę kremówkę łączymy z czekoladą w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestygnięcia.
Ciasto Góralki – Wykonanie
- Pierwszy blat biszkopta nasączamy przygotowanym ponczem. Następnie wykładamy na niego połowę przygotowanej masy.
- Na masę kładziemy wkładkę góralki. Na niej rozprowadzamy pozostałą masę śmietankową.
- Całość przykrywamy drugim blatem biszkopta, a na nim rozprowadzamy przygotowaną polewę czekoladową.
- Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Bardzo ciekawy przepis. Niestety na swieta mam juz zaplanowane ciasta. W najblizszym czasie napewno upieke. Dziekuje za przepis
Czy zamiast śmietany i mascarpone można dać masę budyniową?
Nie próbowałam, myślę że można. Jednak ciasto będzie miało wówczas inny smak 🙂