Ciasto kajmakowe na herbatnikach

Ciasto kajmakowe na herbatnikach

Pyszne i szybkie ciasto kajmakowe na herbatnikach. To super pomysł na ekspresowy deser, który można przygotować w 15 minut. Ciasto jest banalnie proste w przygotowaniu i nie wymaga skomplikowanych składników. W dodatku jest bez pieczenia, dlatego też zawsze wychodzi i poradzi sobie z nim nawet osoba rozpoczynająca swoją przygodę w kuchni!



PRZEPIS NA CIASTO KAJMAKOWE NA HERBATNIKACH

Składniki

  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 puszki masy krówkowej
  • 1 opakowanie biszkoptów
  • 12 herbatników maślanych
  • 24 herbatniki kakaowe
  • 100 g czekolady
  • 2 śmietan-fix (opcjonalnie)


Wykonanie

  • Blaszkę 24×24 cm wykładamy folią spożywczą, na spodzie układamy warstwę herbatników maślanych.

  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i serkiem mascarpone na puszystą masę. By masa była stabilniejsza, można wcześniej cukier puder wymieszać ze śmietan-fixem.

  • Połowę przygotowanej masy wykładamy na herbatniki i przykrywamy kolejną warstwą herbatników, tym razem kakaowych.

  • Na herbatniki kakaowe wykładamy masę kajamkową i przykrywamy drugą warstwą herbatników kakaowych.

  • Na herbatniki wykładamy pozostałą masę i dekorujemy startą na tarce czekoladą.

  • Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.


Ciasto kajmakowe na herbatnikach przepis
Przepis na ciasto kajmakowe na herbatnikach


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 158

Dodaj komentarz

3 × 2 =