Pyszne i szybkie ciasto kajmakowe na herbatnikach. To super pomysł na ekspresowy deser, który można przygotować w 15 minut. Ciasto jest banalnie proste w przygotowaniu i nie wymaga skomplikowanych składników. W dodatku jest bez pieczenia, dlatego też zawsze wychodzi i poradzi sobie z nim nawet osoba rozpoczynająca swoją przygodę w kuchni!
PRZEPIS NA CIASTO KAJMAKOWE NA HERBATNIKACH
Składniki
- 250 g serka mascarpone
- 500 ml śmietanki kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/2 puszki masy krówkowej
- 1 opakowanie biszkoptów
- 12 herbatników maślanych
- 24 herbatniki kakaowe
- 100 g czekolady
- 2 śmietan-fix (opcjonalnie)
Wykonanie
- Blaszkę 24×24 cm wykładamy folią spożywczą, na spodzie układamy warstwę herbatników maślanych.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i serkiem mascarpone na puszystą masę. By masa była stabilniejsza, można wcześniej cukier puder wymieszać ze śmietan-fixem.
- Połowę przygotowanej masy wykładamy na herbatniki i przykrywamy kolejną warstwą herbatników, tym razem kakaowych.
- Na herbatniki kakaowe wykładamy masę kajamkową i przykrywamy drugą warstwą herbatników kakaowych.
- Na herbatniki wykładamy pozostałą masę i dekorujemy startą na tarce czekoladą.
- Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.