Ciasto Król Lew



Ciasto król lew to bardzo szybki i smaczny deser, który nie wymaga pieczenia. Ciasto zachwyca nie tylko swoim cudownym smakiem, ale także prostotą wykonania.

Herbatniki przełożone masą kajmakową oraz puszystą masa budyniową. Niby nic specjalnego, ale czasem takie banalne i proste desery smakują najlepiej.

Ciasto król lew przygotowałam w małej formie o wymiarach 21×21 cm, odpowiada ona ok. połowie tradycyjnej blaszki o wymiarach 24×36 cm. Dlatego też, jeśli chcecie przygotować dużą porcję, należy podwoić wszystkie składniki.

Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na banalne, a zarazem bardzo smaczne ciasto król lew. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu a co najważniejsze szybkie! Bardzo lubię takie błyskawiczne „wypieki” a Wy? Lubicie szybkie ciasta bez pieczenia?

PRZEPIS NA CIASTO KRÓL LEW



Składniki

  • 500 ml mleka
  • 200 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 budyń o smaku śmietankowym (bez cukru)
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • ok. 200 g herbatników jasnych
  • 1/2 puszki masy kajmakowej
  • 1/2 puszki masy kajmakowej o smaku kakaowym
  • 70 gramów orzechów

Przygotowanie

  • Budyń z dodatkiem cukru i mąki rozpuścić w 150 ml mleka. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać mieszankę budyniową, mieszać do momentu uzyskania gęstego budyniu.
  • Gotową masę budyniową przykryć folią spożywczą, by uniknąć powstania kożucha, odstawić do przestygnięcia.
  • Masło utrzeć ze szczyptą soli. Do puszystego masła, ciągle ubijając dodawać po łyżce przestygniętej masy budyniowej.
  • Blaszkę o wymiarach 21×21 (połowa tradycyjnej blachy 24×36) wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników. Następnie posmarować je masą kajmakową o smaku kakaowym. Masę można delikatnie podgrzać, by się lepiej rozsmarowywała. Na masę ułożyć kolejną warstwę herbatników.
  • Na herbatniki rozsmarować przygotowaną masę budyniową, po czym przykryć ją trzecią i ostatnią warstwą herbatników.
  • Na herbatnikach rozsmarować masę kajmakową a ją posypać posiekanymi orzechami.
  • Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, aby masa stężała a herbatniki zmiękły.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

osiem − 3 =