Ciasto łyżką mieszane to jeden z najłatwiejszych wypieków, który zawsze się udaje. Ciasto przygotowane jest bez użycia miksera, wszystko wsypuje się do miski i miesza za pomocą łyżki. Czas przygotowania ciasta to dosłownie 5 minut + czas pieczenia. Ważne jest to, by zbyt długo nie mieszać ciasta, wówczas wyjdzie puszyste i wilgotne.
Ciasto mieszane łyżką to idealny dodatek do popołudniowej kawy, a także świetny pomysł na słodką przekąskę w ciągu dnia. Robi się je naprawdę bardzo łatwo i szybko. To mocno czekoladowe ciasto to również idealny pomysł na poczęstunek, kiedy spodziewamy się gości, a szafki kuchenne świecą pustakami. Składniki niezbędne do przygotowania tego wypieku z pewnością każdy posiada w swojej kuchni. Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA CIASTO ŁYŻKĄ MIESZANE
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 2 łyżki powidła śliwkowego (lub innego)
- 2 jajka rozmiar L
- 2 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody
*szklanka o pojemności 250 ml
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 60 ml śmietanki 30%
Wykonanie
- Do miski przekładamy cukier, przesianą mąkę. Wlewamy mleko, olej oraz dodajemy powidła śliwkowe. Całość mieszamy za pomocą łyżki.
- Kolejno do masy dodajemy dwa jajka, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę, ponownie mieszamy do połączenia składników.
- Przygotowaną masę przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40-45 minut, do suchego patyczka.
- Polewa: Do miseczki wlewamy śmietankę oraz przekładamy połamaną czekoladę. Całość podgrzewamy w kąpieli wodnej, mieszając do połączenia składników. Polewę wykładamy na przestygnięte ciasto.
Pyszne ciasto, dziękuję za świetny przepis!!