Pomarańczowiec

Pomarańczowiec to bardzo lekkie i smaczne ciasto, które nie wymaga pieczenia. Urzeka swoim wyglądem, ale i również smakiem, bo ciasto jest naprawdę pyszne.



Przepis na ciasto pomarańczowiec wcale nie jest skomplikowany a do jego przygotowania potrzeba tylko kilku prostych składników. Do przygotowania tego deseru potrzeba soku pomarańczowego, budyniu, galaretki pomarańczowej oraz śmietanki kremówki. Niezbędne będą również herbatniki, którymi będziemy oddzielać poszczególne warstwy ciasta. Ciasto pomarańczowiec sprawdzi się na każdą okazję. Jest lekkie, orzeźwiające, idealne dla każdego!

POMARAŃCZOWIEC BEZ PIECZENIA – PRZEPIS

Składniki

  • 45 herbatników maślanych
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 1 l soku pomarańczowego
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 1 śmietan-fix
  • 2 łyżki cukru pudru

* składniki na blaszkę 20×20 cm. W przypadku dużej blaszki 24×35 cm należy podwoić ilość wszystkich składników



Wykonanie

  • 800 ml soku pomarańczowego przelewamy do rondelka, wstawiamy na gaz i zagotowujemy. W międzyczasie w pozostałych 200 ml soku rozpuszczamy 2 budynie waniliowe. Kiedy sok zacznie się gotować, wlewamy budynie i mieszamy do uzyskania gęstego kremu. Zdejmujemy z palnika.
  • Do gorącej masy budyniowej wsypujemy dwie galaretki pomarańczowe, mieszamy do połączenia składników. Otrzymaną masę dzielimy na dwie części. Jedną będziemy wykładać na herbatniki, a drugą odstawiamy do przestygnięcia.
  • Blaszkę o wymiarach 20×20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę herbatników, a na nich rozprowadzamy jedną część gorącej masy pomarańczowej. Na wierzch wykładamy warstwę herbatników. Całość wstawiamy do lodówki na czas przygotowania kolejnego kremu.
  • Do miski przelewamy schłodzoną śmietankę kremówkę. Dodajemy cukier puder wymieszany ze śmietan fixem i ubijamy na puszystą masę. Otrzymaną masę dzielimy na dwie części.
  • Jedną z nich przekładamy do przestygniętego budyniu, miksujemy do połączenia składników. Następnie wykładamy na nasze ciasto. Na wierzchu układamy warstwę herbatników.
  • Na herbatnikach rozprowadzamy pozostałą część masy śmietankowej. Wierzch ciasta dekorujemy pokruszonymi herbatnikami. Całość wstawiamy do lodówki na całą noc.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.3 / 5. Oddanych głosów: 18

Dodaj komentarz

18 − szesnaście =