Ciasto maślane z truskawkami to smaczny domowy wypiek, który z pewnością posmakuje każdemu z Was. Jest ono bardzo delikatne, wilgotne, wręcz rozpływa się w ustach.
Stopień wilgotności ciasta zależy od ilości masła, które do niego dodamy. Zachęcam do eksperymentowania i wybrania odpowiednio wilgotnego ciasta dla siebie.
Poniżej przepis na pyszne ciasto maślane z truskawkami, które bardzo często przygotujemy w naszym domu. Jest ono bardzo szybkie w przygotowaniu i możemy do niego dodać ulubione owoce, świeże lub mrożone. U nas najczęściej przygotowujemy je z truskawkami, ale możecie dodać rabarbar, śliwki, czy wiśnie.
PRZEPIS NA CIASTO MAŚLANE Z TRUSKAWKAMI
Składniki:
- 120 g miękkiego masła
- pół szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 jajka
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 3 łyżki maki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczeni
- 600 g truskawek
Przygotowanie:
- Masło utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym, a następnie z jajkami, dodając je stopniowo.
- Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiej do masy maślanej i wymieszaj na jednolite ciasto.
- Wyłóż ciasto na blaszkę ( wymiar 25×25) wyścieloną papierem do pieczenia i na górze poukładaj truskawki.
- Piecz (grzanie góra-dół) w temperaturze 180°C przez ok. 25 min.
- Ciastko można posypać cukrem pudrem 🙂