Ciasto niedzielne to jedno z najsmaczniejszych ciast przekładanych kremem. Ciasto jest delikatne, lekkie, puszyste i wilgotne. Czemu nazywa się ciasto niedzielne? Ponieważ jest to najłatwiejsze i najszybsze ciasto, jakie znam, idealne do niedzielnej kawy.
Ciasto niedzielne składa się z tradycyjnego biszkopta posmarowanego dżemem porzeczkowym i puszystej śmietany z dodatkiem serka mascarpone. Całość wykańczają migdały, które nie tylko piękne wyglądają, ale dodają całemu ciastu cudownego smaku.
Ciasto niedzielne robi się naprawdę szybko i nie ma opcji, aby komuś nie wyszło. To bardzo popularny i sprawdzony przepis, który w naszym domu gości bardzo często. Ciasto jest naprawdę smaczne i z pewnością posmakuje każdemu z Was.
PRZEPIS NA CIASTO NIEDZIELNE
Składniki
BISZKOPT
6 jajek
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
MASA
600 ml śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
DODATKOWO
1 mały słoik dżemu porzeczkowego
migdały
Wykonanie:
- Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka.
- Do powstałej masy jajecznej dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy.
- Blaszkę 24×36 wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią przygotowaną masę.
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
- Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier, oraz serek mascarpone.
- Przestygnięty biszkopt smarujemy dżemem z czarnej porzeczki.
- Na biszkopt wykładamy przygotowaną masę. Wierzch ciasta posypujemy migdałami.
Ciasto super, tylko migdały będą smaczniejsze jak je uprażymy na suchej patelni 🍰
Witam czy ciasto potem musi być w lodówce? Jeśli jest z kremem? 🙂
Najlepiej przechowywać je w chłodnym miejscu 🙂
Rzecz gustu, a raczej smaku…
Wolę migdały nie prażone.