Pulpety pieczone na ryżu

Pulpety pieczone na ryżu

Pulpety pieczone na ryżu to klasyczne danie jednogarnkowe, idealne na rodzinny obiad. Całe danie jest szybkie i łatwe w przygotowaniu i nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych. 



Moja rodzina wręcz je uwielbia, bardzo często przygotowuję różnego rodzaju dania na ryżu. Na blogu znajdziecie przepis na pałki z kurczaka pieczone na ryżu czy filet z kurczaka na ryżu. W tym przypadku zasada przygotowania jest bardzo podobna, jednak głównym składnikiem jest mięso mielone. Ja wybrałam mięso z indyka, ale możecie również postawić na kurczaka czy wieprzowinę. 

Pulpety pieczone na ryżu to danie, które robi się praktycznie samo. Wystarczy doprawić mięso, uformować z niego małe pulpeciki i ułożyć na surowym ryżu z dodatkiem pora i marchewki. Całość zalewamy zalewą i zapiekamy. Proste prawda? Takie danie to idealny pomysł na szybki obiad. Jest łatwe w przygotowaniu i w prosty sposób można je odgrzać, mając pewność, że zachowa swój smak. Zapraszam na przepis. 

PRZEPIS NA PULPETY PIECZONE NA RYŻU

Składniki

  • 400 g mięsa mielonego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięsa
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól
  • pieprz
  • 200 g ryżu
  • 1 marchewka
  • 1 por

ZALEWA

  • 600 ml gorącej wody
  • 4 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz


Wykonanie

  • Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy przyprawę do mięsa, czosnek granulowany, paprykę słodką, sól oraz pieprz, bułkę tartą oraz wbijamy jajko. Całość dokładnie mieszamy.
  • Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, pora kroimy w półkrążki.
  • Do naczynia żaroodpornego wsypujemy surowy ryż. Wykładamy startą na tarce marchewkę oraz pokrojonego pora, całość mieszamy.
  • Z mięsa formujemy małe pulpeciki, układając je kolejno na ryżu.
  • Do 600 ml gorącej wody dodajemy ketchup, cukier, paprykę słodką, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz. Całość dokładnie mieszamy. Przygotowaną zalewę wlewamy do naczynia z ryżem i pulpetami. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy bez przykrycia przez 60 minut.


Pulpety pieczone na ryżu przepis
Pulpety pieczone na ryżu przepis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *