Ciasto Pszczółka Maja



Ciasto pszczółka Maja to bardzo smaczne ciasto bez pieczenia, które posmakuje wszystkim miłośnikom budyniowych mas. Delikatne biszkopty z dodatkiem budyniowej masy i pysznymi delicjami w polewie z masła orzechowego tworzą bardzo ciekawą kompozycję smakową.

Ciasto pszczółka Maja można zaliczyć do topowych ciast, w kategorii ciasta bez pieczenia, ponieważ smakuje naprawdę rewelacyjnie. Na dodatek ciasto pszczółka Maja robi się naprawdę łatwo. Polecam je nawet osobom, które jeszcze nie miały do czynienia z tego typu smakołykami.

Ciasto pszczółka Maja to idealny deser na święta, a także inne nadarzające się okazję. Zachwyci Waszych gości nie tylko swoim smakiem, ale także ciekawym wyglądem. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis!

PRZEPIS NA CIASTO PSZCZÓŁKA MAJA

Składniki

  • 1000 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 3 budynie waniliowe bez cukru
  • 1,5 łyżki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła
  • ok. 40 herbatników
  • 1 duża paczka delicji
  • kilka łyżek płynnego masła orzechowego


Przygotowanie

  • Do miseczki wlać 250 ml mleka, dodać żółtka, proszek budyniowy, mąkę oraz cukier. Całość wymieszać tworząc jednolitą masę.
  • Pozostałe mleko zagotować w rondelku. Kiedy mleko zacznie wrzeć, wlewać przygotowaną mieszankę, cały czas mieszając. Całość gotować kilka minut ciągle mieszając.
  • Gorący budyń odstawić do przestygnięcia. Wierzch przykryć folią spożywczą, tak by dotykała wierzchniej warstwy budyniu, wówczas unikniemy powstania kożucha.
  • Masło w temperaturze pokojowej ubić mikserem, następnie stopniowo, łyżka po łyżce dodawać masę budyniową, ciągle miksując do połączenia składników.
  • Blachę 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a na niej ułożyć warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć 1/3 masy budyniowej.
  • Na masę budyniową ułożyć warstwę herbatników a na nich wyłożyć pozostałą masę.
  • Delicje powciskać w masę budyniową w delikatnych odstępach od siebie. Polać płynnym masłem orzechowym.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.5 / 5. Oddanych głosów: 2

Dodaj komentarz

14 − czternaście =