Ciasto pszczółka Maja to bardzo smaczne ciasto bez pieczenia, które posmakuje wszystkim miłośnikom budyniowych mas. Delikatne biszkopty z dodatkiem budyniowej masy i pysznymi delicjami w polewie z masła orzechowego tworzą bardzo ciekawą kompozycję smakową.
Ciasto pszczółka Maja można zaliczyć do topowych ciast, w kategorii ciasta bez pieczenia, ponieważ smakuje naprawdę rewelacyjnie. Na dodatek ciasto pszczółka Maja robi się naprawdę łatwo. Polecam je nawet osobom, które jeszcze nie miały do czynienia z tego typu smakołykami.
Ciasto pszczółka Maja to idealny deser na święta, a także inne nadarzające się okazję. Zachwyci Waszych gości nie tylko swoim smakiem, ale także ciekawym wyglądem. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis!
PRZEPIS NA CIASTO PSZCZÓŁKA MAJA
Składniki
- 1000 ml mleka
- 4 żółtka
- 3 budynie waniliowe bez cukru
- 1,5 łyżki mąki
- 1 szklanka cukru
- 200 g masła
- ok. 40 herbatników
- 1 duża paczka delicji
- kilka łyżek płynnego masła orzechowego
Przygotowanie
- Do miseczki wlać 250 ml mleka, dodać żółtka, proszek budyniowy, mąkę oraz cukier. Całość wymieszać tworząc jednolitą masę.
- Pozostałe mleko zagotować w rondelku. Kiedy mleko zacznie wrzeć, wlewać przygotowaną mieszankę, cały czas mieszając. Całość gotować kilka minut ciągle mieszając.
- Gorący budyń odstawić do przestygnięcia. Wierzch przykryć folią spożywczą, tak by dotykała wierzchniej warstwy budyniu, wówczas unikniemy powstania kożucha.
- Masło w temperaturze pokojowej ubić mikserem, następnie stopniowo, łyżka po łyżce dodawać masę budyniową, ciągle miksując do połączenia składników.
- Blachę 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a na niej ułożyć warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć 1/3 masy budyniowej.
- Na masę budyniową ułożyć warstwę herbatników a na nich wyłożyć pozostałą masę.
- Delicje powciskać w masę budyniową w delikatnych odstępach od siebie. Polać płynnym masłem orzechowym.