Chyba każdy z Was miał okazję jeść ptasie mleczko. Te bardzo popularne delikatne pianki oblane czekoladą są bardzo smaczne i uwielbiane przez każdego. Stały się one inspiracją do przygotowania tego deseru w formie ciasta, które smakuje rewelacyjnie.
Domowe ptasie mleczko przygotowane w formie ciasta to świetny pomysł na smaczny deser. Jest ekspresowe w przygotowaniu, a jego smaku nie da się opisać słowami. Lekkie, delikatne, puszyste i bardzo smaczne. Nie wiem jakich słów jeszcze mogę użyć, by opisać jego smak.
Ciasto ptasie mleczko składa się z puszystej pianki na bazie białek, słodkiej polewy czekoladowej oraz delikatnego spodu na bazie herbatników. Ja zazwyczaj wybieram o smaku maślanym. Możecie także użyć kakaowych.
Zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu na ciasto ptasie mleczko. Pyszne i ekspresowe ciasto, idealna do popołudniowej kawy, a także na rodzinną uroczystość. Deser ten z pewnością zachwyci każdego gościa.
PRZEPIS NA CIASTO PTASIE MLECZKO
Składniki
- 6 białek
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżki żelatyny
- 125 ml wrzątku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 kropelki aromatu śmietankowego
- ok. 12 herbatników
Polewa
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 łyżek śmietanki kremówki
- 2 czubate łyżki kakao
- 60 g masła
- 1 łyżeczka żelatyny
- 60 ml wrzątku
Wykonanie
- Przygotować polewę. Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać do momentu dokładnego rozpuszczenia.
- Do rondelka wlać śmietanę, dodać masło, wstawić na palnik ustawiony na małą moc i podgrzewać do momentu połączenia składników, cały czas mieszać. Następnie dodać cukier oraz kakao.
- Zdjąć rondelek z palnika i dodać płynną żelatynę. Wymieszać do połączenia składników. Polewę odstawić do przestygnięcia.
- Przygotować pianę. Dwie łyżki żelatyny rozpuścić we wrzątku. Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia.
- Białka jajek ubić przy użyciu miksera. Rozpocząć od mniejszych obrotów miksera, stopniowo je zwiększając. Białka ubijać przez 3-4 minuty, następnie stopniowo dodawać cukier, aromat śmietankowy i sok z cytryny.
- Pod koniec ubijania wlać płynną, ale przestygniętą żelatynę.
- Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Na blaszce ułożyć warstwę herbatników, a na nich rozprowadzić równomiernie masę.
- Przestygniętą polewę czekoladową rozprowadzić delikatnie na masie. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.