Ciasto ptasie mleczko

Ciasto ptasie mleczko

Ptasie mleczko to bardzo lekkie i smaczne ciasto, które doskonale sprawdzi się na co dzień, na imprezę, a także na tak zwane „bez okazji”, czyli wtedy gdy masz ochotę na coś słodkiego.



Ciasto ptasie mleczko składa się z puszystego kakaowego biszkoptu, delikatnej masy śmietankowej oraz szklistej polewy czekoladowej. Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, świetnie smakuje i pięknie prezentuje się na talerzu. Polecam wypróbować!

CIASTO PTASIE MLECZKO PRZEPIS

Składniki

Biszkopt

  • 100 g mąki pszennej
  • 4 jajka (temp. pokojowa)
  • 150 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 budynie czekoladowe bez cukru

Masa

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 galaretka przezroczysta
  • 250 ml wody

Polewa

  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 30 g masła
  • 30 g kakao
  • 20 g cukru
  • 1 łyżka żelatyny + 3 łyżki wody


Przygotowanie

Biszkopt:

  • Białka jajek ubić na sztywno. Następnie stopniowo dosypywać cukier i cały czas ubijać. Gdy masa będzie już szklista, zmniejszyć obroty miksera i do piany dodawać żółtka, jedno po drugim.
  • W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem.
  • Suche składniki przesypać do masy jajecznej i całość delikatnie wymieszać przy użyciu szpatułki.
  • Ciasto przełożyć na blaszkę o wymiarach 24 x 24 cm wyścieloną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 20 minut, funkcja grzania góra-dół.

Masa:

  • W 250 ml gorącej wody rozpuścić galaretkę przezroczystą i odstawić do przestygnięcia.
  • Śmietankę kremówkę ubić na puch. Pod koniec ubijania wlać małym strumykiem przestygniętą galaretkę.
  • Masę śmietankową wyłożyć na upieczony biszkopt i wyrównać. Całość wstawić na chwilę do lodówki.

Polewa:

  • Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie.
  • Do rondelka wlać śmietankę, dodać masło, kakao i cukier. Całość podgrzewać w kąpieli wodnej i mieszać do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Naczynie z masą czekoladową ściągnąć z ognia, wlać rozpuszczoną żelatynę i dokłądnie wymieszać.
  • Polewę wylać na ciasto i rozsmarować po całości.
  • Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.


ptasie mleczko na biszkopcie
ptasie mleczko przepis


Zapraszam również do obejrzenia krótkiego filmiku, w którym pokazuję jak krok po kroku przygotować to pyszne ciasto o nazwie “ptasie mleczko“.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.3 / 5. Oddanych głosów: 8

Dodaj komentarz

osiemnaście − 13 =