Ciasto Sułtana to jeden z moich ulubionych wypieków. Jest bardzo delikatne w smaku, puszyste, wręcz rozpływa się w ustach. Przepis na ciasto jest bardzo prosty, dlatego gorąco zachęcam Was do przygotowania go w swoim domu.
Biszkopt kakaowy jest niesamowicie puszysty i szybki w przygotowaniu. Czas pieczenia to zaledwie 20 minut. Masa przygotowana na bazie śmietanki kremówki, mascarpone i galaretki jest bardzo delikatna i puszysta, niczym chmurka. Idealnie pasuje do kakaowego biszkopta. Do przygotowania ciasta wybrałam galaretkę truskawkową i agrestową. Możecie wybrać inne ulubione smaki, jednak wydaje mi się, że te pasują do siebie idealnie.
Ciasto sułtana to idealny wypiek na święta, a także każdą inną nadarzającą się okazję w ciągu roku. Sprawdzi się na domowe przyjęcia, rodzinne spotkania, a także idealnie osłodzi nam niedzielną kawę. Polecam każdemu ten przepis, bo ciasto jest naprawdę przepyszne.
PRZEPIS NA CIASTO SUŁTANA
Składniki
BISZKOPT
- 5 jajek
- 120 g mąki
- 180 g cukru
- 40 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM
- 500 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 1 galaretka truskawkowa
- 1 galaretka agrestowa
- 240 ml gorącej wody
DODATKOWO
- kakao
Wykonanie
- Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle ubijając, stopniowo wsypujemy cukier.
- Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do połączenia składników.
- Do masy dodajemy wymieszany z mąką proszek do pieczenia oraz kakao. Całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
- Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszkę wykładamy przygotowaną masę. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut do suchego patyczka.
- Gotowy biszkopt odstawiamy do przestygnięcia. Następnie przecinamy na dwa blaty.
- Do dwóch szklanek wlewamy po 120 ml gorącej wody. W jednej szklance rozpuszczamy galaretkę truskawkową w drugiej agrestową. Obie odstawiamy do przestygnięcia.
- Śmietankę kremówkę ubijamy na puch. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo serek mascarpone. Tak przygotowaną masę dzielimy na dwie części.
- Do jednej z nich dodajemy przestygniętą galaretkę truskawkową, miksujemy do połączenia składników. Do drugiej części masy dodajemy galaretkę agrestową, również miksujemy.
- Na pierwszy blat ciasta wykładamy krem truskawkowy, rozprowadzając go dokładnie po całej powierzchni. Przykrywamy drugim blatem biszkopta. Na wierzch wykładamy masę agrestową, równomiernie ją rozprowadzając.
- Wierzch ciasta posypujemy kakaem.
- Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.