Ciasto porzeczkowa krówka

Ciasto porzeczkowa krówka

Ciasto porzeczkowa krówka to pyszny deser, który łączy w sobie ciekawe smaki. Delikatny biszkopt przełożony jest masą śmietankową i masą krówkową z chrupiącymi orzeszkami. Całość przełamana lekko kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki.



Ta harmonijna całość z pewnością zachwyci każde podniebienie! Ciasto krówka z dżemem porzeczkowym łączy w sobie słodycz i kwaśność, co czyni je idealnym wyborem zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Zapraszam do zapoznania się z przepisem!

CIASTO PORZECZKOWA KRÓWKA – PRZEPIS

Składniki:

Biszkopt 

  • 140 g mąki przennej 
  • 5 jajek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Krem 

  • 660 ml śmietanki kremówki 
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 2 śmietan-fixy (opcjonalnie)

Dodatkowo 

  • 1/2 puszki masy krówkowej
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca 
  • 1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki 
  • 70 g mlecznej czekolady 


Wykonanie 

  • Białka ubić na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Miksować do uzyskania puszystej i szklistej masy. Następnie zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka, jedno po drugim. Pod koniec dodać łyżkę oleju.

  • Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. 

  • Masę przełożyć do formy 24×24 cm wyściełanej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 20 minut, do suchego patyczka. Gotowy biszkopt odstawić do przestygnięcia, a następnie podzielić na dwa blaty.

  • Schłodzoną śmietankę kremówkę przełożyć do misy miksera. Dodać mascarpone oraz cukier puder wymieszany ze śmietan-fixem. Całość przemieszać rózgą kuchenną, a następnie ubić za pomocą miksera na puszystą masę. 

  • Masę krówkową wymieszać z posiekanymi orzeszkami.

  • Na jeden blat biszkopta wyłożyć masę krówkową z orzeszkami oraz połowę masy śmietankowej. 

  • Przykryć drugim blatem biszkopta, posmarować go dżemem z czarnej porzeczki, a na nim rozprowadzić pozostałą masę śmietankową.

  • Wierzch ciasta udekorować czekoladą. Ciasto wystawić do lodówki na kilka godzin. 


Ciasto porzeczkowa krówka przepis
Przepis na ciasto porzeczkowa krówka
Ciasto porzeczkowa krówka przepis


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.8 / 5. Oddanych głosów: 69

Dodaj komentarz

dwadzieścia + 3 =