Truskawkowa dama to bardzo smaczne i efektowne ciasto, które pięknie prezentuje się na stole. Idealnie sprawdzi się na wszelkich rodzinnych przyjęciach, czy domowych imprezach. Będzie także świetnym wyborem na święta.
Sam przepis na ciasto wbrew pozorom nie jest skomplikowany. Śmiało możecie brać się za jego przygotowanie w swoim domu, nawet jeśli jesteście początkującymi w dziedzinie wypieków. Ciasto robi się bardzo sprawnie i przyjemnie. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcją, którą Wam przygotowałam poniżej.
Ciasto przygotowałam z mrożonych truskawek, dzięki czemu można je przygotować o każdej porze roku. W sezonie truskawkowym, kiedy mamy dostęp do świeżych truskawek oczywiście możemy użyć tych świeżych.
Polecam Wam także inne przepisy na ciasta truskawkowe z mojego bloga jak na przykład:
- Ciasto truskawkowa rozkosz
- Ciasto z truskawkami i masą śmietanową
- Ciasto z truskawkami
- Leśny mech z truskawkami
- Ciasto truskawkowa kostka
- Truskawkowa finezja
PRZEPIS NA CIASTO TRUSKAWKOWA DAMA
Składniki
BISZKOPT
- 1/2 szklanki mąki
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* należy upiec dwa takie biszkopty
MUS TRUSKAWKOWY
- 300 ml wody
- 2 truskawkowe galaretki
- 800 g truskawek mrożonych
MASA ŚMIETANOWA
- 800 ml śmietany 30%
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/2 szklanki wody
- 3/4 szklanki cukru pudru
DODATKOWO
- 250 g dżemu truskawkowego
- 2 galaretki truskawkowe
- 800 ml wody
Wykonanie
BISZKOPT
- Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier.
- Do ubitych białek stopniowo dodawać żółtka, ubijając na małych obrotach.
- Do masy jajecznej wsypać mąkę, proszek do pieczenia, wymieszać.
- Masę przelać do blaszki 24×36 cm wyścielonej papierem.
- Piec 20 minut w 180 stopniach, grzanie góra-dół.
MASA TRUSKAWKOWA
- Truskawki zblendować na mus.
- W gorącej wodzie rozpuścić galaretki truskawkowe, odstawić do przestygnięcia. Następnie dodać do musu truskawkowego, wymieszać. Całość odstawić do lekkiego stężenia.
- Tężejący mus wyłożyć na przestygnięty biszkopt. Całość wstawić do lodówki, do stężenia.
MASA ŚMIETANOWA
- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do przestygnięcia.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem.
- Pod koniec ubijania do śmietanki wlać przestygniętą żelatynę.
- Połowę przygotowanej masy wyłożyć na mus truskawkowy, przykryć drugim biszkoptem.
- Na biszkopcie rozprowadzić dżem truskawkowy a następnie wyłożyć pozostałą masę śmietanową.
GALARETKA TRUSKAWKOWA
- Galaretki rozpuścić w 800 ml wody.
- Tężejącą galaretkę truskawkową wyłożyć na ciasto. Całość wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.