Ciasto widelcem mieszane to jeden z najłatwiejszych wypieków, które zawsze się udaje i smakuje rewelacyjnie. To szybkie ciasto wykonamy bez użycia miksera, wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą widelca. Czas, jaki potrzebujemy do przygotowania tego ciasta to ok. 5 minut + czas pieczenia. Ciasto widelcem mieszane jest puszyste i wilgotne, a dodatek owoców i kruszonki dodaje słodyczy i świeżości. Ciasto mieszane widelcem idealnie sprawdzi się na różne okazje, od imprezy ze znajomymi, przez urodziny, po zwykłą ochotę na coś słodkiego do filiżanki kawy. Polecam wypróbować!
CIASTO WIDELCEM MIESZANE PRZEPIS
Czas przygotowania: 5 minut | Czas pieczenia: 45 minut | Liczba porcji: 16
Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka
- 75 g mąki
- 50 g cukru
- 50 g zimnego masła
Dodatkowo
- ok. 300 g truskawek
Przygotowanie
Jajka oraz jogurt powinny być w temperaturze pokojowej.
Krok 1:
Do miski wbić jajka, dodać cukier, olej i jogurt naturalny. Całość wymieszać widelcem do połączenia.
Krok 2:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy jajecznej, cały czas mieszając widelcem.
Krok 3:
Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 20×30 cm wyścielonej papierem do pieczenia.
Krok 4:
Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i pokroić na połówki. Wyłożyć na ciasto.
Krok 5:
Składniki na kruszonkę połączyć ze sobą i posypać ciasto.
Krok 6:
Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 45 min. do tzw. suchego patyczka.
Krok 7:
Po upieczeniu i ostygnięciu, ciasto posypać cukrem pudrem.
Zapraszamy również do obejrzenia krótkiego filmiku z przepisem na ciasto widelcem mieszane.