Ciasto widelcem mieszane z jabłkami to szybki i smaczny wypiek, który idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Dzięki prostocie i łatwości przygotowania nawet osoby, które nie mają doświadczenia w pieczeniu, z powodzeniem mogą przygotować ten wypiek. Ciasto z jabłkami można przygotować w dosłownie 10 minut, więc idealnie sprawdzi się w przypadku niezapowiedzianych gości, lub kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego.
Miękkie, puszyste ciasto z delikatnymi kawałkami jabłek to połączenie, które zawsze smakuje wyśmienicie. Wystarczy kilka prostych składników i 10 minut, by stworzyć prawdziwie aromatyczną przyjemność dla podniebienia. Zapraszam do zapoznania się z przepisem!
CIASTO WIDELCEM MIESZANE Z JABŁKAMI – PRZEPIS
Składniki
- 4 jajka rozmiar L
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka kefiru
- 3 szklanki mąki pszennej (480g)
- 160 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3-4 jabłka
Wykonanie
- Do miski wbić jajka, dodać kefir olej oraz cukier. Całość przemieszać do połączenia. Należy pamiętać, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
- Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, wymieszać.
- Do mokrych składników wsypać suche i przemieszać.
- Blaszkę 24×24 cm wyścielić papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto.
- Jabłka obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć na wierzch ciasta.
- Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 55-60 minut.