Ciasto wiewiórka z dużą ilością jabłek, orzechów, żurawiny oraz czekolady. Wilgotne, treściwe o intensywnym smaku oraz pięknym zapachu. Ciasto jest bardzo proste, gotowe do jedzenia zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Przepis na ciasto wiewiórka jest niesamowicie łatwy a jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Ciasto zawsze wychodzi, więc śmiało możecie zabierać się za pieczenie. Pamiętajcie jednak, by wszystkie produkty były w temperaturze pokojowej.
Ciasto wiewiórka to idealny wypiek na każdą okazję. Świetnie sprawdzi się na niedzielę do kawy, na rodzinne spotkania, a nawet na Święta. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
CIASTO WIEWIÓRKA – PRZEPIS
Liczba porcji: Forma 24×24 cm | Poziom trudności: Łatwy | Czas pieczenia: 35-40 minut
Składniki
- 320 g mąki pszennej
- 20 g kakao
- 120 g drobnego cukru
- 5 jajek
- 125 ml oleju
- 125 g jogurtu naturalnego
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g suszonej żurawiny
- 400 g jabłek
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
Wykonanie
- Orzechy włoskie siekamy na mniejsze kawałki. Czekoladę kroimy w drobną kosteczkę.
- Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę.
- Cukier przesypujemy do miski, dodajemy jajka i całość miksujemy na wysokich obrotach, do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru. Masa powinna być jasna i puszysta. Warto pamiętać by jajka były w temperaturze pokojowej.
- Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy jogurt naturalny (temperatura pokojowa) oraz wlewamy olej. Całość miksujemy do połączenia składników.
- Mąkę przesiewamy, mieszamy z kakao, cynamonem, proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną. Całość przesypujemy do masy jajecznej, dodajemy również orzechy, żurawinę, czekoladę oraz jabłka. Ciasto mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
- Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Następnie wykładamy do niej ciasto i wyrównujemy za pomocą szpatułki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez 35-40 minut.
- Ciasto wyjmujemy z formy i studzimy ma kratce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.