Banalnie proste i bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto z borówkami i kruszonką. Idealne do popołudniowej kawki czy jako słodka przekąska w ciągu dnia.
Ciasto z borówkami i kruszonką to jedno z moich ulubionych ciast. Czasem prościej oznacza smaczniej i tak właśnie jest w przypadku tego ciasta. Do jego przygotowania potrzeba zaledwie kilku prostych składników, które z pewnością większość z Was posiada w swojej kuchni.
Jeśli macie ochotę na małe co nieco, koniecznie wypróbujcie przepis na ciasto z borówkami i kruszonką. Jestem pewna, że zachwyci Wasze podniebienia.
CIASTO Z BORÓWKAMI I KRUSZONKĄ – PRZEPIS
Składniki
- 3 jajka
- 300 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 120 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 garści borówek
Kruszonka
- 50 g cukru
- 75 g mąki
- 50 g masła
Wykonanie
- Całe jajka ubić na pianę. Dodać cukier, miksować do połączenia składników
- Do ubitych jajek dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, roztopione masło i delikatnie wymieszać.
- Masę przełożyć do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia.
- Ciasto posypać owocami.
- Składniki na kruszonkę umieścić w misce i połączyć.
- Formę z ciastem wsadzić do piekarnika. Piec 30-40 minut w 180 stopniach.
- 15 minut przed końcem pieczenia ciasto wyjąć z piekarnika i posypać kruszonką. Wstawić ponownie i piec do końca czasu.