Dzisiaj mam dla Was kolejne proste, a zarazem smaczne ciasto z malinami i kruszonką, które stało się hitem w moim domu. Kwaśne owoce w połączeniu ze słodkim ciastem idealnie się komponuje i wyśmienicie smakuje. Wypiek doskonale sprawdzi się do popołudniowej kawy czy herbaty, lub gdy spodziewamy się gości.
Przepis na ciasto z malinami i kruszonką jest prosty i szybki. Do jego przygotowania potrzeba zaledwie kilku prostych składników, które z pewnością większość z Was znajdzie w swojej kuchni. Jeśli macie ochotę na małe co nieco, koniecznie musicie wypróbować ten przepis na ciasto z malinami i kruszonką.
CIASTO Z MALINAMI I KRUSZONKĄ PRZEPIS
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 3 całe jajka
- 50 g roztopionego masła
- 120 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g malin
Kruszonka
- 75 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 50 g cukru
Przygotowanie
- Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i roztopione masło. Całość wymieszać do połączenia przy użyciu drewnianej łyżki.
- Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wierzch posypać malinami.
- Składniki na kruszonkę przełożyć do miski. Całość rozcierać dłońmi aż składniki się połączą i powstanie kruszonka.
- Kruszonką posypać ciasto.
- Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 45 minut, do tzw suchego patyczka.
Poniżej znajdziecie również krótki filmik, w którym pokazuję krok po kroku jak przygotować to pyszne ciasto z malinami i kruszonką.