Dzisiaj propozycja na lekkie, orzeźwiające i bardzo smaczne ciasto z musem truskawkowym. Idealne na letnie dni do popołudniowej filiżanki kawy lub herbaty. Doskonale sprawdzi się też jako słodki poczęstunek dla gości.
Przepis na ciasto z musem truskawkowym jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy czy skomplikowanych składników. Ciasto składa się z biszkoptu przełożonego musem truskawkowym i masą śmietankową. Wierzch ciasta zdobi pokruszona czekolada gorzka. Zamiast truskawek możemy użyć także innych owoców np.: malin, borówek, wiśni. Ciasto z musem truskawkowym doskonale się kroi i pięknie prezentuje się na stole. Gwarantuję, że każdy będzie chciał go spróbować.
CIASTO Z MUSEM TRUSKAWKOWYM PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- 3 jajka
- 80 g cukru
- 1 łyżka oleju
- 70 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Mus truskawkowy
- 1 kg mrożonych truskawek
- 200 ml wody
- 2 galaretki truskawkowe (proszek)
Masa śmietankowa
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny + 70 ml wody
Dodatkowo
- 50 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie
Biszkopt
- Białka oddzielić od żółtek i ubić z odrobiną soli na puszystą pianę. Następnie cały czas miksując stopniowo dodawać cukier. Kolejno dodać żółtka, jedno po drugim.
- Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i dodać do masy jajecznej. Całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką do połączenia składników.
- Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.
Mus truskawkowy
- Mrożone truskawki przesypać na patelnię, dodać 200 ml wody i całość dusić pod przykryciem aż owoce zmiękną.
- Następnie wsypać galaretki truskawkowe, wymieszać i odstawić do przestygnięcia oraz lekkiego stężenia.
- Mus wyłożyć na przestygnięty biszkopt i wyrównać.
Masa śmietankowa
- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestygnięcia.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Na koniec wlać przestygniętą, ale ciągle płynną żelatynę.
- Masę śmietankową wyłożyć na ciasto. Wierzch posypać startą na tarce czekoladą.
- Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.
Poniżej znajdziecie krótki filmik z przygotowaniem ciasta z musem truskawkowym krok po kroku. Miłego oglądania!