Ciasto z truskawkami i masą budyniową bez pieczenia to kolejny świetny pomysł na pyszny deser z truskawkami. Ciepłe dni nie sprzyjają pieczeniu i nagrzewaniu kuchni, dlatego też postawiłam na ciasto z truskawkami bez pieczenia. Zamiast piec tradycyjny biszkopt, użyłam gotowych biszkoptów, które połączyłam z masą budyniową oraz galaretką z truskawkami. Całość smakuje wyśmienicie!
Ciasto z truskawkami na biszkoptach jest nie tylko przepyszne, ale i łatwe w przygotowaniu. Ciasto jest niesamowicie delikatne, idealnie kremowe, wręcz rozpływa się w ustach. Z pewnością po skosztowaniu poprosicie o więcej! Zapraszam na przepis!
CIASTO Z TRUSKAWKAMI I MASĄ BUDYNIOWĄ BEZ PIECZENIA – PRZEPIS
Składniki
- ok. 15 podłużnych biszkoptów
- mleko do namoczenia biszkoptów
- 2 budynie śmietankowe
- 120 g cukru
- 800 ml mleka
- 60 g mąki pszennej
- 16 g cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 200 g masła
- 2 galaretki truskawkowe
- ok. 400 g truskawek
Wykonanie
- Blaszkę 24×24 cm wyścielić papierem do pieczenia. Biszkopty kolejno moczyć w mleku i układać na blaszce.
- Około 550 ml mleka przelać do rondelka, dodać cukier i cukier wanilinowy, zagotować. W 250 ml mleka rozprowadzić budynie oraz mąkę dokładnie wymieszać. Na gotujące się mleko wlać rozmieszane w mleku budynie, energicznie mieszając gotować do zgęstnienia. Budyń zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego przestygnięcia. Powinien mieć temperaturę pokojową.
- Masło w temperaturze pokojowej utrzeć ze szczyptą soli na białą i puszystą masę, na wysokich obrotach. Następnie zmniejszyć obroty i stopniowo dodawać masę budyniową. Miksować do uzyskania kremowej masy. Gotowy krem przełożyć na biszkopty. Wstawić do lodówki na czas przygotowania galaretki.
- Galaretki truskawkowe rozpuścić w 750 ml gorącej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć na masie budyniowej, zalać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.