Szybkie ciasto z wiśniami bez pieczenia

Szybkie ciasto z wiśniami


Szybkie ciasto z wiśniami

Ciasto wiśniowe z galaretką to pyszny deser, zaliczany do kategorii ciasta bez pieczenia. Bardzo lubię takie słodkości, które można przygotować bez potrzeby pieczenia biszkopta czy kruchego ciasta. Zazwyczaj zastępuję je herbatnikami, biszkoptami czy krakersami.

To szybkie ciasto z wiśniami, które zaprezentuję Wam w tym wpisie, przygotowałam na kakaowych herbatnikach. Moim zdaniem idealnie pasują one do tej masy i wiśni w galaretce. Co do masy, przygotowałam ją na bazie śmietanki kremówki z dodatkiem galaretki krystalicznej o smaku winogronowym. Możecie ją również zastąpić galaretką cytrynową.

Ciasto wiśniowe – przepis

Co do samego przepisu, jest on naprawdę bardzo łatwy, a samo ciasto można przygotować w bardzo krótkim czasie. Nie bez powodu nosi nazwę szybkie ciasto z wiśniami. Do przygotowania tego deseru potrzebować będziemy wiśni w kompocie, herbatników kakaowych, śmietanki kremówki, galaretek oraz cukru pudru. Wszystkie te składniki są ogólnodostępne.

Ciasto wiśniowe z galaretką idealnie sprawdzi się na każdą nadarzającą się okazję. Będzie także idealnym wyborem na święta. Możecie je również przygotować na tradycyjnym biszkopcie kakaowym, w takiej wersji smakuje równie dobrze.

PRZEPIS NA SZYBKIE CIASTO WIŚNIOWE



Składniki

  • 350 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 galaretka przezroczysta
  • 250 ml gorącej wody
  • 700 g kompotu z wiśniami
  • 1 łyżka cukru
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 12 herbatników kakaowych

Wykonanie

  • Galaretkę przezroczystą rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. Odstawiamy do przestygnięcia.
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru.
  • Zmniejszamy obroty miksera i powoli wlewamy przestygniętą galaretkę przezroczystą.
  • Blaszkę o wymiarach 20×20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy herbatniki kakaowe.
  • Na herbatnikach rozprowadzamy masę śmietanową. Całość wstawiamy do lodówki na ok. godzinę, do stężenia.
  • Wiśnie odcedzamy z kompotu i odstawiamy na bok. Do kompotu dolewamy wody, tak by łącznie było 400 ml płynu oraz dodajemy łyżkę cukru. Kompot podgrzewamy i dodajemy do niego galaretkę wiśniową, odstawiamy do przestygnięcia.
  • Przestygniętą galaretkę wiśniową wlewamy do wiśni, całość odstawiamy do lekkiego stężenia.
  • Galaretkę z wiśniami rozprowadzamy na stężałej masie śmietanowej.
  • Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Najlepiej na całą noc.


Szybkie ciasto z wiśniami przepis
ciasto z wiśniami i galaretką
ciasto z wiśniami i galaretką przepis
ciasto z wiśniami bez pieczenia


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3 / 5. Oddanych głosów: 2

Dodaj komentarz

12 − 7 =